Vesti

NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ" PREMIJERNO IZVEDENA NUŠIĆEVA DRAMA "KNjIGA DRUGA"

20 oktobar 2014

Predstava “Knjiga druga”, po tekstu Branislava Nušića, u režiji Anđelke Nikolić, premijerno je izvedena 20. oktobra na Sceni "Raša Plaović", tačno na 150 -tu godišnjicu rođenja tog slavnog srpskog komediografa.
Ovu „salonsku" dramu u tri čina, koja je po prvi put postavljena u Narodnom pozorištu u Beogradu, karakteristišu melodramatični tokovi i raznovrsne neočekivane situacije u kojima je pisac želeo da na izvestan simbolistički način prikaže mistične veze ljubavi i ljudske sudbine.
Delo je napisano 1927. godine, kada se i dešava radnja, a u fokusu su slavna glumica i razočarani obožavalac, dok su teme moć i položaj žene, umetnosti, pitanja slobode, nasilja, prijateljstva...
Nušić se u ovom veoma retko izvođenom komadu, predstavlja kao patrijarhalni pisac, branilac moralnih vrednosti, a ne kao komediograf na temu našeg mentaliteta.
Publika u prepunoj sali, posle sat i četrdesetak minuta nadahnute igre,  pozdravila je snažnim aplauzom glumački ansambl koji je u ulozi glavne junakinje - prvakinje dramske Rajne Maretić Dolske, predvodila Nela Mihailović.
U podeli su bili i Zlatija Ivanović (Ida Podgradska, dramska subreta), Marija Bergam k.g. (Mira, početnica i učenica Rajnina), Srđan Karanović k.g. (Ljubavnik), Gojko Baletić (Gospodin Teodor), Bojan Krivokapić (Dramski pisac), Andreja Maričić (Urednik „Komedije“), Danijela Ugrenović (Kritičarka revije „Novi horizont“), Predrag Miletić (Kritičar žurnala „Jutro“), Dušan Matejić (Ivan Ivanović) i muzičar Dušan Stojanović.
Dramaturg predstave i autor adaptacije teksta je Slobodan Obradović.
U autorskom timu su i Vesna Popović (scenograf), Olga Mrđenović (kostimograf), Draško Adžić (kompozitor), Dijana Marojević Diklić (scenski govor), Bojana Mišić (scenski pokret), Vladimir Petričević (dizajn zvuka), Stefan Zekić (korepetitor), Nemanja Konstantinović (organizator), Đorđe Jovanović (inspicijent) i Danica Stevanović (sufler).
Premijera ove drame ujedno je predstavljala i centralni događaj revije "Nušiću u čast", na kojoj, od 5. oktobra do 3. novembra, na obe scene, ansambli Nacionalnog teatra i gostujućih pozorišta iz Srbije izvode Nušićeve komade.
„Knjiga druga“ praizvedena je 1927. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE