Vesti

Drama „Iranska konferencija", po tekstu Ivana Viripajeva, u režiji Ivane Vujić, premijerno izvedena na Sceni „Raša Plaović“

9 mart 2022

Drama „Iranska konferencija" savremenog ruskog autora Ivana Viripajeva, koja govori o današnjem polarizovanom svetu, o savremenom trenutku, ali i anticipira budućnost, premijerno je izvedena 9. marta na Sceni „Raša Plaović“, u režiji Ivane Vujić.

Radnja komada se odigrava na naučnoj konferenciji posvećenoj kompleksnoj relaciji dveju kultura „Istoka“ i „Zapada“, i kako jedan od junaka u svom uvodnom izlaganju kaže: „sukoba Alaha i Koka-kole“.

U konferencijskoj sali Univerziteta u Kopenhagenu  za govornicom se smenjuju razni učesnici, članovi internacionalne kulturne elite.

Uprkos sterilnoj atmosferi naučnog skupa, ozbiljnosti i aktuelnosti teme, junaci komada neosetno, shodno svojim karakterima i motivima, napuštaju pripremljena izlaganja, prelaze granice kodifikovanih konvencija naučnog izlaganja, uranjaju u lične i privatne odnose, kako bi tako ogoljeni mogli da govore o najznačajnijem problemu koji oduvek stoji pred čovečanstvom, a to je čovekovo mesto u svetu i sam smisao života...

Uloge su ostvarili Vanja Milačić (Filipa Rasmunsen), Zoran Ćosić (Danijel Kristensen), Gojko Baletić (Oliver Larsen), Bogdan Bogdanović (Magnus Tomsen), Maja Kundačina (Astrid Petersen), Radmila Živković (Ema Šmit Paulsen), Slobodan Beštić (Gustav Jensen), Bojana Bambić (Sestra Avgustina), Nebojša Kundačina (Paskual Andersen), Vjera Mujović (Širin Širazi), Iva Milanović (Matilda Hansen, preko video poziva), Teodora Dragićević (Katrin Johansen, preko video poziva) i Dušan Spasić (Snimatelj).

Predstava se igra u prevodu Sanje Milić.

Rediteljka Vujić uradila je i idejno rešenje scenografije i izbor muzike, dramaturg je Ljubinka Stojanović, a u umetničkom timu su i Dušica Knežević (kostimograf), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Sonja Vukićević (scenski pokret), Svetlana Volic (video rad) i Jasna Saramandić (scenograf realizator).

Saradnici na predstavi su Nemanja Konstatinović, Olivera Živković (producenti), Saša Tanasković (inspicijent), Marija Nedeljkov (sufler) i Andrea Kargačin (asistent reditelja na praksi).

„Iranska konferencija“, koju je Viripajev napisao 2017. godine, dobila je Nagradu „Zlatna maska" za najbolji dramski tekst u Rusiji. Ovo je prvo izvođenje tog komada u Srbiji.

Prva repriza biće održana 13. marta od 20,30 časova.