Vesti

Ovacije za „Carstvo nebesko“ na 5. Drama festivalu u Ljubljani

31 maj 2018

Posle uspešnih prošlonedeljnih izvođenja na MNT festivalu u Skoplju i 63. Sterijinom pozorju, predstava „Carstvo nebesko“ (u podnaslovu „Epika balkanika"), u režiji Jerneja Lorencija, gostovala je 31. maja, takođe sa velikim uspehom, na 5. Drama festivalu u Ljubljani.

Prvi deo izveden je na Velikoj sceni Slovenskog narodnog gledališča, a drugi u Cankarjevom domu. Karte za gostovanje našeg ansambla bile su rasprodate nekoliko dana unapred, a oduševljena publika nagradila je glumce, koje je pet puta vraćala na bis, višeminutnim burnim ovacijama. 

Ovom predstavom, ujedno je i završen ovogodišnji festival koji je bio posvećen nedavno preminulom slovenačkom glumcu srednje generacije Jerneju Šugmanu.

Od 26. do 31. maja, na toj manifestaciji revijalnog karaktera, učestvovali su i Novosadsko pozorište/ Újvidéki Színház, Moving Music Theatre iz Bitole, SNG Nova Gorica, Zagrebačko kazalište mladih, Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju i Drama SNG Maribor.

Tekstualno polazište komada, koje je Narodno pozorište uradilo u koprodukciji sa Bitef teatrom, je srpska epska književnost srednjeg veka, u kojoj ovog uglednog slovenačkog reditelja srednje generacije privlače različiti konkretni motivi - od poezije, preko mitologije, istorije i mitomanije, do odnosa prema prošlosti i budućnosti.

Na višem tematskom planu, Lorencija je posebno zanimala arhetipska situacija, karakteristična za srpsku, ali i neke druge kulture: smenjivanje samo dve uloge, heroja i žrtve, bez mogućnosti identifikovanja s nekom uravnoteženom egzistencijalnom pozicijom.

Uloge su ostvarili Olga Odanović, Nada Šargin, Nataša Ninković, Hana Selimović, Branko Jerinić, Nikola Vujović, Bojan Žirović, Milutin Milošević i Slaven Došlo.

Dramaturg je Matic Starina, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Belinda Radulović, a muziku Karmina Šilec.

U autorskoj ekipi su i Gregor Luštek (koreograf i asistent reditelja), Andrej Hajdinjak (dizajner svetla) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Predstava je premijerno izvedena 26. septembra prošle godine u okviru 51. Bitefa.
M.B.