Vesti

„Ko to tamo peva“ 25. juna gostuje na Međunarodnom baletskom festivalu „Plesne noći“ u Ljubljani

23 jun 2023

Kultni balet „Ko to tamo peva“ u koreografiji i režiji Staše Zurovca, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Kovačevića i na muziku Vojislava Vokija Kostića, gostovaće 25. juna na Međunarodnom baletskom festivalu „Plesne noći“ u Ljubljani.

Manifestacija, koja se ove godine održava prvi put, posvećena je jednom od najvećih baletskih umetnika svih vremena Rudolfu Nurejevu, povodom tri decenije od njegove smrti.

Osim Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, na festivalu će, od 22. do 26. juna, učestvovati i Narodna opera i balet iz Sofije, Opera i balet SNG-a Ljubljana i Opera i balet SNG-a Maribor, a u okviru zvaničnog programa predviđena je i projekcija filma Rejfa Fajnsa „Bele vrane”, biografska drama posvećena Nurejevu. 

Biće to prvo gostovanje u Sloveniji ove predstave koja je od premijere, održane 22. decembra 2004. godine, odigrana više od dvesta puta.

Atraktivna postava, u kojoj nema glavnih i sporednih uloga, vrhunska muzika bez koje balet ne bi bio tako poseban, odlična koreografija i režija kroz koju je predstavljen naš mentalitet, samo su neki od detalja koji su mu odavno obezbedili kultni status.

Kostimograf je Katarina Radošević Galić, a scenograf Žorž Draušnik.

Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, predstavu je razumela i zavolela i publika na mnogobrojnim gostovanjima širom sveta - Bogota (Kolumbija), Rim (Italija), Toronto i Otava (Kanada), Kairo (Egipat), Budva i Tivat (Crna Gora), Banjaluka (Republika Srpska), Skoplje (Makedonija), Temišvar (Rumunija), Zagreb (Hrvatska), Sarajevo (Bosna i Hercegovina)…

„Ko to tamo peva“ je videla i publika u Pančevu, Obrenovcu, Negotinu, Rumi, Čačku, Kruševcu, Užicu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Požarevcu, Lazarevcu, Somboru, Leskovcu, Vršcu…

Balet je dobio Godišnju nagradu Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u sezoni 2004/2005, Aprilsku nagradu Grada Beograda i Nagradu Udruženja baletskih umetnika „Dimitrije Parlić“.

„Ko to tamo peva" bila je prva plesna predstava, u novije vreme, koja je izvedena u okviru prestižnog Međunarodnog pozorišnog festivala „Bitef“ (2005).

Galerija