Vesti

Ovacije „Noćnom piscu“ na pozorišnom Festivalu „Upad“ u Novom Sadu

22 oktobar 2020

Monodrama „Noćni pisac”, po tekstu, u scenografiji i režiji svestranog belgijskog umetnika svetskog glasa Jana Fabra, i maestralnom izvođenju prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Slobodana Beštića, izvedena je s velikim uspehom 22. oktobra na pozorišnom Festivalu „Upad“ u Novom Sadu.

Oduševljena publika u Novosadskom pozorištu/ Újvidéki Színház ispratila je Beštića ovacijama. 

Posle predstave, održan je razgovor sa publikom u kojem su učestvovali Beštić i producent Narodnog pozorišta Milorad Jovanović. 

Pozorišni festival „Upad“, koji je prošle godine pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad sa ciljem unapređenja pozorišne umetnosti za mlade, održava se od 19. oktobra do 1. novembra i predstavlja deo aktivnosti na međunarodnom EU projektu „BeSpectActive!“. 

„Upad“ je prepoznatljiv po tome što selekciju predstava prave aktivni mladi gledaoci, a ovogodišnji drugi Festival će biti specifičan jer će se osam predstava koje su mladi selektori odabrali igrati i na nekoliko lokacija u Novom Sadu koje su i tematski vezane za same predstave. Pored selekcije, kreiranja naziva Festivala, mladima je poverena i uloga moderatora razgovora sa autorima koji će se voditi nakon svake predstave. 

„Noćni pisac“ je vizionarska i razoružavajuća himna subverzivnom i intrigantnom umetniku Janu Fabru u kojem se publici ne predstavlja on, kao vizuelni umetnik i pozorišni stvaralac, nego se priča fokusira na Fabrov stvaralački aspekt, odnosno njegove tekstove, koji često ostaju u senci.

Oni, poput Fabrovih crteža, oslikavaju njegova intimna iskustva, želje, ideje i opsesije. Često ih piše noću, (kada je sve tiho i samoća se spusti na čoveka) svojim veoma originalnim jezikom otvarajući vrata svetu punom fantazije i iznenađujućih saznanja. 

To je putovanje jakih boja, počevši od umetnikove mladosti do danas. Publika je čula misli vezane za dnevne aktivnosti, obilje neodoljivih ideja i ambicioznih projekata, kao i o noćnom bivstvovanju, kada se kreativnost stapa sa besom i promišljanjem o životu, ljubavi i seksualnom aspektu telesne energije. 

Dramaturg je Mije Martens, a kompozitor Stef Kamil Karlens. 

Realizacija scenografije bila je poverena Jasni Saramandić, realizacija kostima Katarini Grčić Nikolić, a izrada tela lutke Jana Fabra - Goranu Belančeviću. 

Narodno pozorište u Beogradu pripremilo je predstavu „Noćni pisac“, koja je na redovnom repertoaru Scene „Raša Plaović od premijere 22. februara ove godine, u saradnji sa Kompanijom Trablejn iz Antverpena i Kulturnim centrom Beograda.