Vesti

AUTORSKI PROJEKAT MAJE PELEVIĆ I SLOBODANA BEŠTIĆA „MOJE NAGRADE“ UČESTVUJE NA FESTIVALU MONODRAME I PANTOMIME U ZEMUNU I INFANTU U NOVOM SADU

26 jun 2015

Autorski projekat Maje Pelević i Slobodana Beštića, „Moje nagrade“, prema romanu Tomasa Bernharda, u izvođenju Slobodana Beštića i suflerke Gordane Perovski, učestvovaće na dve značajne pozorišne manifestacije – 26. jula biće odigran na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, a dan kasnije, (27.06). na Infantu u Novom Sadu.
U ovoj intimnoj ispovesti punoj (auto)ironije i parodije, Bernhard se na duhovit, a istovremeno gorak način obračunava sa korumpiranim austrijskim društvom i njegovim kulturnim nazorima i običajima.
On se istovremeno satirično osvrće na sve institucije koje on smatra izvorom te izopačenosti: crkvu, bolnicu, Akademiju nauka, Ministarstvo kulture, partije, umetničke senate, žirije, udruženja.
Paradoksalno je prihvatao nagrade koje su mu dodeljivali tokom života za romane u kojima se sa slašću i prezirom rugao svojoj domovini.
On vrlo živopisno i u prvom licu, opisuje situacije u kojima su mu dodeljene razne državne nagrade i priznanja, prilikom čega se istovremeno gnušao onih koji mu nagradu dodeljuju i sebe koji nagradu prima, uglavnom iz materijalnih razloga.
Predstava je realizovana u koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančevo.
Za rediteljski koncept i dramaturgiju bila je zadužena Maja Pelević, scenograf je Miraš Vuksanović, njegov asistent Jasna Saramandić, a kostimograf Olga Mrđenović.
Dizajn svetla uradio je Milan Kolarević, a zvuka Vladimir Petričević.
Milorad Jovanović je izvršni producent, Natalija Ignjić organizator, a Miloš Obrenović inspicijent.
„Moje nagrade“ su premijerno izvedene 4. aprila ove godine na Sceni „Raša Plaović“.
M.B.