Vesti

"RODOLjUPCIMA" ČETIRI NAGRADE NA 61. STERIJINOM POZORJU U NOVOM SADU

2 jun 2016

Predstava “Rodoljupci”, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji i scenografiji Andraša Urbana, osvojila je tri Sterijine i Nagradu Okruglog stola kritike na 61. Sterijinom pozorju u Novom Sadu.
Jednoglasnom odlukom žirija kojim je predsedavao književnik i direktor BITEF-a  Miloš Latinović, a članovi su bili teatrološkinja i pozorišna kritičarka Ana Tasić, glumac Saša Torlaković, profesor scenske arhitekture i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Radivoje Dinulović i umetnički direktor Pozorišta na Terazijama Željko Jovanović, Urbanu su  pripale dve Sterijine nagrade – za režiju i scenografsko ostvarenje, a  Ireni Popović Dragović - Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku.
Većinom glasova žirija Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije u sastavu: Darinka Nikolić (predsednica), Dejan Penčić Poljanski i Milivoje Mlađenović, „Rodoljupcima“ je dodeljena i Nagrada Okruglog stola kritike 61. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu.
Na tom najznačajnijijem pozorišnom festivalu u našoj zemlji i regionu, održanom od 26. maja do 2. juna pod sloganom „Gde su granice“, odigrano je sedam predstava u takmičarskoj Selekciji nacionalne drame i pozorišta i dve u međunarodnom programu.
“Rodoljupci” su premijerno izvedeni 30. oktobra prošle godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
U podeli su Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal), Bojan Krivokapić (Eden)...
Dramaturzi su Slavko Milanović i Suzana Vuković, koja je i saradnik reditelja, komppozitor je Irena Popović Dragović, a kostimograf Marina Sremac.
M.B.