Vesti

PREDSTAVA „BIZARNO“ USPEŠNO IZVEDENA NA 59. STERIJINOM POZORJU

30 maj 2014

Predstava „Bizarno“, po tekstu Željka Hubača, u režiji Snežane Trišić, večeras je (30. maj) sa velikim uspehom izvedena na Sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u okviru Selekcije nacionalne drame i pozorišta na 59. Sterijinom pozorju.
Brojna publika pozdravila je dugim i snažnim aplauzom glumačku ekipu predstave u kojoj su bili Igor Đorđević (Martin, Riči, Dejan), Nikola Vujović (Điđa, Saša, Gaga), Miloš Đorđević (Voja, Milan, Biksa), Sonja Milojević (Katarina, Majda, Svetlana) i Suzana Lukić (Mina, Ksenija, Iva).
Predstava “Bizarno, koju je Narodno pozorište u Beogradu uradilo u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, premijerno je izvedena 1. oktobra 2013. godine u Šapcu i 12. oktobra na Sceni “Raša Plaović”.
Hubačev crnohumorni komad, koji ima trodelnu strukturu, u okviru koje glumci igraju po tri lika, je priča o traumatizovanom društvu i pojedincima koji se leče kroz agresiju, destrukciju i samodestrukciju.
U njemu se na bizarno duhovit način prelamaju jezivi zločini, smrt, nasilje, ubistva i samoubistva, traume, zavisnosti, seksualno zlostavljanje i ekploatacija žena, destrukcija i samodestrukcija, istorijsko i geografsko nasleđe i predodređenje, kroz kataklizmično osećanje beznađa u svakodnevnom životu i odnosima.
Prema izboru selektora Sterijinog pozorja Igora Bojovića, u okviru takmičarske selekcije su i predstave "Unosno mesto" po tekstu Ostrovskog u režiji Egona Savina i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i Nušićeva "Gospođa ministarka" koju će, u režiji Tatjane Mandić Rigonat izvesti beogradsko Pozorište "Boško Buha".
Nušićevom "Ožalošćenom porodicom", koju je režirao Nikola Pejaković, predstaviće se Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke, a somborsko Narodno pozorište izvešće dramu "Gospođa Olga", po tekstu Milutina Bojića u režiji Gorčina Stojanovića.
Predstavu "Princip (Mali mi je ovaj grob)", po tekstu Biljane Srbljanović u režiji Mihala Zadara, izvešće Šaulšpilhaus iz Beča, a s dramskim delom "Neoplanta" , rađenim po romanu Lasla Vegela u režiji Andraša Urbana, nastupiće Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz.
U takmičarskom programu Sterijinog pozorja su i predstava Beogradskog dramskog pozorišta "Trpele", Milene Depolo i Bobana Skerlića, koji je i reditelj i "Koštana", Borisava Stankovića, u Urbanovoj režiji i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.
M.B.