Vesti

„Carstvo nebesko - Epika balkanika“ na 63. Sterijinom pozorju: Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje, originalnu scensku muziku, scenski pokret, dramaturgiju i Okruglog stola kritike i Nagrada „Dnevnika“

3 jun 2018

Na 63. Sterijinom pozorju, koje je od 26. maja do 3. juna održano u Novom Sadu, predstavi  „Carstvo nebesko - Epika balkanika“, u režiji Jerneja Lorencija i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Bitef teatra, pripalo je šest nagrada.

Odlukom stručnog žirija,kojim je predsedavala kostimografkinja Maja Mirković, a članovi su bili dramska spisateljica Tanja Šljivar, dramaturškinja i dramska spisateljica Branislava Ilić, rediteljka Ksenija Krnajski i glumac Novak Bilbija, Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje pripala je Bojanu Žiroviću, Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku Karmini Šilec, Sterijina nagrada za scenski pokret Gregoru Lušteku, dok je Matic Starina dobio Specijalnu Sterijinu nagradu za dramaturgiju.

Jednoglasnom odlukom žirija Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije u sastavu: Bojana Janković (predsednica), Ivana Petrović i Spasoje Ž. Milovanović, predstavi  „Carstvo nebesko - Epika balkanika“ pripala je i Sterijina nagrada Okruglog stola kritike 63. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu, koja od ove godine nosi ime „Dejan Penčić Poljanski“.

Reditelju Lorenciju, takođe jednoglasnom odlukom žirija, u sastavu Miroslav Stajić, predsednik, Nina Popov i Nataša Pejčić, pripala je Nagrada redakcije novosadskog lista „Dnevnik″ za umetničko ostvarenje.
M.B.

Kompletan izveštaj žirija 63. Sterijinog pozorja možete pogledati OVDE: