Vesti

Vanji Ejdus Nagrada „Zoran Radmilović“ za najbolje glumačko ostvarenje na 31. „Danima Zorana Radmilovića“

24 oktobar 2022

Nagrada „Zoran Radmilović“ za najbolje glumačko ostvarenje na 31. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru pripala je glumici Narodnog pozorišta u Beogradu Vanji Ejdus za ulogu Aleksije Rajčić u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić", po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića.

Odluku o laureatu ovog prestižnog priznanja doneo je, većinom glasova, stručni žiri kojim je predsedavao teatrolog Miroslav Radonjić, a članovi su bili dramska umetnica Tanja Bošković i dr  Duško Ljuština.

Podsećamo da je isti žiri, četvrtog takmičarskog dana Festivala, dodelio Vanji Ejdus i „Zoranov brk“ – Nagradu za najboljeg glumca večeri.

Praizvedba „Uspavanke za Aleksiju Rajčić”, u čijem središtu je tema o zlostavljanoj ženi koja je počinila ubistvo, a u zatvoru osetila slobodu, održana je 30. aprila ove godine na Sceni „Raša Plaović" u dramsko-muzičkoj formi.

Narodno pozorište u Beogradu realizovalo je ovu predstavu u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” 2022.