Vesti

Veljku Mićunoviću Nagrada za režiju na 32. "Danima Zorana Radmilovića" u Zaječaru

24 oktobar 2023

Nagrada za režiju na 32. "Danima Zorana Radmilovića" u Zaječaru pripala je Veljku Mićunoviću za predstavu "Očevi i oci", prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, u dramatizaciji Kate Đarmati i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.

U obrazloženju novinarsko - kritičarskog žirija, koji dodeljuje to novoustanovljeno priznanje, navedeno je da je Mićunović ovo čuveno Selenićevo delo pretočio u savremenu pozorišnu formu koja otvara i novi ugao sagledavanja romana. 

“Predstava "Očevi i oci" u rediteljskom tumačenju Veljka Mićunovića je estetizovana, estetizovana, svedena, minimalističkim sredstvima ispričana priča o generacijskim i ideološkim sukobima u građanskoj porodici, koja nam govori o našoj balkanskoj raspolućenosti i o tome kako je kod nas teško napraviti distancu od istorijskog nasleđa i ideologije, čak i unutar porodice. I kako to teško breme, kao teret, nosimo iz generacije u generaciju, a sa njim i nerazumevanja, sukobe, udaljavanja.”

Predstava je premijerno izvedena 4. aprila ove godine na Velikoj sceni, a u podeli su Miloš Đorđević (Milutin Medaković), Nikola Rakočević (Stevan Medaković), Aleksandar Vučković (Mihajlo Medaković), Vanja Ejdus (Elizabeta Medaković), Vanja Milačić (Rahela Blejk), Sena Đorović (Nanka), Iva Milanović (Jelena) i Nikola Ristanovski (Vidosav Prokić).