Vesti

IGOR ĐORĐEVIĆ NAJBOLjI GLUMAC NA “DANIMA ZORANA RADMILOVIĆA”, DRAMI “BIZARNO” NAGRADA ZA VIZUELNI IDENTITET

3 novembar 2014

Nagrada "Zoran Radmilović", za najboljeg glumca Festivala "Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, pripala je prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu Igoru Đorđeviću, dok je predstava “Bizarno” osvojila Nagradu “Krstomir Milovanović”, za vizuelni identit.
Đorđević je prestižno priznanje, jednoglasnom odlukom žirija, u kojem su bili glumica Ana Sofrenović, reditelj Miroslav Benka i teatrolog Zoran Đerić, dobio za tumačenje uloga Martina, Ričija i Dejana u predstavi "Bizarno", po tekstu Željka Hubača i u režiji Snežane Trišić.
- Nakon svih odgledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji, žiri je jednoglasno doneo odluku da Nagradu "Zoran Radmilović" za najboljeg glumca festivala dodeli glumcu Igoru Đorđeviću, koji je bravurozno ostvario, najrazličitijim glumačkim sredstvima, dijametralno različite likove Martina/Ričija/Dejana u predstavi "Bizarno" – navedeno je, između ostalog, u obrazloženju.
Inače, Đorđević je druge festivalske večeri, posle izvođenja predstave, takođe jednoglasnom odlukom žirija, dobio i Nagradu "Zoranov brk" za najbolju glumačku bravuru.
Stručni žiri, u kojem su bili dizajner Dragan Ilić, koreograf narodnih igrada Ljubomir Brandušanović i dizajner – profesor likovne kulture Radmilo Nikolić, odlučio je da Nagrada “Krstomir Milovanović”, za vizuelni identity pripadne predstavi “Bizarno”.
- Upečatljiva jednostavnost scene Darka Nedeljkovića je u dobroj sprezi sa oštrim kontrastom likova u svim celinama predstave i aspektima produkcije koja je potkrepljena, pre svega, odličnom glumom. Tri na izgled odvojene, ali i preklapajuće priče sa istom minimalističkom scenom glumci svojom vanserijskom izvedbom smeštaju u kontekst prvog, drugog, a pa zatim i trećeg ambijenta. Svedeno i čisto svetlo koje prati scenske pokrete i scenski govor osmišljen od strane Tamare Antonijević i Diane Marojević Diklić, povećava dinamiku i dramatičnost dobre priče…
Ono što je u samom startu predstave bilo impresivno je to da je posle par minuta mogao da se stekne utisak da su likovi deo sivila beogradskih „blokova“, i to mnogo pre nego što je samom pričom to i potvrđeno…
Kostimi Marine Medenice realni i potpuno u sintezi sa likovima koji ih izvode, povećavaju upečatljivost i žalosno komičnu realnost predstave (u savremenom prljavobelo-sivo-crnom, ali i tako našem ambijentu koji pokrepljuje svu frustraciju likova). Sve u svemu, „Bizarno“ svojom snagom i oštrinom vizuelnog identiteta zaslužuje nagradu „Krstomir Milovanović“ za likovnost na ovogodišnjim „Zoranovim danima“ – piše u obrazloženju žirija.
U ovom crnohumorniom komadu o traumatizovanom društvu i pojedincima koji se leče kroz agresiju, destrukciju i samodestrukciju, osim Đorđevića, igraju i Nikola Vujović (Điđa, Saša, Gaga), Miloš Đorđević (Voja, Milan, Biksa), Sonja Milojević (Katarina, Majda, Svetlana) i Suzana Lukić (Mina, Ksenija, Iva).
Predstava, koju je Narodno pozorište u Beogradu uradilo u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, premijerno je izvedena 1. oktobra 2013. godine u Šapcu i 12. oktobra na Sceni "Raša Plaović".
Na Festivalu, od 26. oktobra do 2. novembra, u okviru takmičarske konkurencije, izvedeno je sedam predstava.
Pored Narodnog pozorišta u Beogradu, na ovoj tradicionalnoj manifestaciji koja je ove godine održana po 23. put, učestvovali su i Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar, "Atelje 212" Beograd, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Narodno pozorište Sombor, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin i Kruševačko pozorište.
M.B.