Vesti

IGOR ĐORĐEVIĆ NAJBOLjI GLUMAC NA „JOAKIMU VUJIĆU“, MARINA VUKASOVIĆ MEDENICA NAJBOLjI KOSTIMOGRAF

4 oktobar 2014

Prvak Narodnog pozorišta u Beogradu Igor Đorđević dobitnik je Nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu na 50. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić", dok je Marini Vukasović Medenica pripala Nagrada za najbolju kostimografiju.
Đorđević je jednoglasnom odlukom stručnog žirija, u kojem su bili glumica Đurđija Cvetić, reditelj Mihailo Vukobratović i dramaturg Tamara Baračković, nagrađen za maestralno tumačenje likova Martina, Ričija i Dejana u drami "Bizarno" Željka Hubača, u režija Snežane Trišić i koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta.
Vukasović Medenica je nagrađena za istu predstavu koja je premijerno izvedena 1. oktobra 2013. godine u Šapcu i 12. oktobra na Sceni “Raša Plaović”.
Hubačev crnohumorni komad, koji ima trodelnu strukturu, u okviru koje glumci igraju po tri lika, je priča o traumatizovanom društvu i pojedincima koji se leče kroz agresiju, destrukciju i samodestrukciju.
U njemu se na bizarno duhovit način prelamaju jezivi zločini, smrt, nasilje, ubistva i samoubistva, traume, zavisnosti, seksualno zlostavljanje i ekploatacija žena, destrukcija i samodestrukcija, istorijsko i geografsko nasleđe i predodređenje, kroz kataklizmično osećanje beznađa u svakodnevnom životu i odnosima.
Na ovogodišnjem Festivalu, održanom od 27. septembra do 4. oktobra u Narodnom pozorištu u Leskovcu, prikazano je ukupno 14 predstava, od kojih je sedam bilo takmičarskog karaktera, dve van konkurencije i pet namenjenih najmlađim posetiocima.
M.B.