Vesti

MARINA VUKASOVIĆ MEDENICA GOSTOVALA U CIKLUSU "LAZA & VIL RAZGOVORI" U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

24 mart 2014

U okviru ciklusa "Razgovori", održanog 24. marta u Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, gost je bila kostimograf Marina Vukasović Medenica.
Po uzoru na velike svetske pozorišne centre, u kojima se uoči predstava održavaju stimulativna predavanja vezana za nove produkcije, Narodno pozorište i Fondacija "Laza Kostić" uoči svakog izvođenja "Henrija Šestog" organizuju prigodne "Laza & Vil razgovore".
Ovoga puta, tema razgovora, koji je sa gospođom Vukasović Medenica vodila osnivač Fondacije "Laza Kostić" Marina Milić Apostolović, bili su kostimi u predstavi "Henri Šesti" koju je po drami Vilijama Šekspira režirao Nikita Milivojević.
- Tokom procesa rada, koji je trajao nekoliko meseci, sve vreme sam osećala radost stvaranja. Bila sam presrećna što sam deo autorske ekipe predstave čija je premijera bila zakazana na sceni mitskog Glob teatra u Londonu. Za sve nas to je predstavljalo ogroman izazov - kazala je gospođa Vukasović Medenica i istakla da se reditelj Milivojević složio sa njenim mišljenjem da ne bi trebalo raditi savremeni kostim.
- Dogovorili smo se da oslonac bude na epohi. U predstavi 12 glumaca tumači trideset i nešto likova i trebalo je naći pravo rešenje s obzirom da su oni sve vreme na sceni. Nikita je prihvatio moje rešenje koje se odnosilo na to da se oslonimo na siluetu muškarca Šekspirovog vremena. Pomeranjem delova scenografije i promenom elemenata kostima, glumci, zapravo menjaju prostor u kojem se nalaze - objasnila je Vukasović Medenica.
Ona je dodala da joj je drago što je uspela da uradi kostime koji "imaju komunikaciju i sa našom današnjom estetikom i urbanom modom".
Tokom razgovora, Marina Milić Apostolović je podsetila i na pismo koje je reditelj Milivojević poslao Marini Medenici povodom ciklusa "Susreti", u kome je bila gost, takođe u Muzeju Narodnog pozorišta, 26. septembra 2012. godine.
Tom prilikom, on je, između ostalog napisao, da mu je tokom proba "Henrija Šestog", jedno od omiljenih mesta, osim probne sale, bio "Marinin mali office, radionica na četvrtom spratu Narodnog pozorišta.
- Tu sam osetio neku posebnu energiju i poseban miris posebne pozorišne avanture. Svaki razgovor sa Marinom značio je korak dalje. Oko nas je bilo desetine knjiga, stotine fotografije Globa... Žao mi je što tada nisam stigao da dovedem svoje studente da vide kako izgleda kad se ozbiljno radi kostim za jednu predstavu i da se uvere da još uvek postoje kostimografi koji dolaze na probe da bi pratili proces kako se razvija predstava - rekao je Milivojević.
U pauzama između govornih segmenata, brojnoj publici po prvi put se predstavio Trio "Laza Kostić" koji čine Tamara Mikulić (violina), Lenka Petrović (harfa) i Katarina Stanimirović (violina).
Na repertoaru su bile kompozicije Dmitrija Šostakoviča "Gavota" i Aksentija Maksimovića "Ej, pusto more".
Predstava "Henri Šesti" urađena je u koprodukciji sa Fondom „Laza Kostić“ i čuvenim londonskim pozorištem Glob teatar na čijoj sceni je veoma uspešno premijerno izveden 11. maja 2012. godine.
Ciklus "Laza & Vil razgovori" pokrenuti su 17. novembra prošle godine, a teme su usmerene na pomenutu predstavu, kao i na bogato stvaralaštvo Šekspira i Kostića.
M.B.