Vesti

ZVONIMIR KRNETIĆ GOSTOVAO U CIKLUSU „SUSRETI“ U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

20 jun 2012

Veče sa proslavljenim tenorom Zvonimirom Krnetićem održano je u sredu 20. juna u Muzeju Narodnog pozorišta, u okviru ciklusa „Susreti“.

Prijatan jednoipočasovni susret sa velikim umetnikom počeo je emitovanjem istorijskog snimka arije Alfreda iz Verdijeve „Travijate“ koju je Krnetić pevao 1964. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.
U razgovoru sa pomoćnikom direktora Opere Draganom Stevovićem, Krnetić je, odmereno i sa stilom, pričao o svom detinjstvu, stručnom usavršavanju u Italiji, brojnim ulogama, pedagoškom radu na Muzičkoj akademiji, brojnim gostovanjima na svetskim operskim scenama...
Između govornih segmenata emitovani su audio i video zapisi iz raznih predstava u kojima je priznati tenor pevao.
Posle svake numere, publika u Muzeju nije štedela dlanove da ga nagradi snažnim aplauzom.
U znak zahvalnosti, za sve ono što je učinio za svoj matični teatar, vršilac dužnosti direktora Opere Đorđe Pavlović uručio je Krnetiću u ime Kuće Srebrnjak Narodnog pozorišta.
- Posle ovakvog pevanja veoma je teško govoriti. Ipak, moram da priznam da mi je pripala više nego prijatna čast i dužnost da ispred Nacionalnog teatra uručim velikom umetniku, gospodinu Krnetiću, srebrnjak Narodnog pozorišta. Hvala vam za vaše nezaboravne kreacije i za vašu umetnost sa kojom ste nas darivali toliki niz godina. Hvala vam i za velika umetnička dostignuća koja ste ostvarili na sceni Narodnog pozorišta davajući primer svima na koji način treba biti profesionalac. Takođe, hvala vam i na predstavljanju beogradske operske umetnosti širom sveta – kazao je, između ostalog, Pavlović.
Krnetić je rođen u Beogradu 6. oktobra 1930. godine. Posle završene srednje muzičke škole „Mokranjac“, diplomirao je na odseku solo pevanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1960. godine u klasi prof. Jelke Stamatović.
Nakon toga dobija stipendiju Sekretarijata za kulturu i provodi godinu dana na konzervatorijumu „Benedetto Marcello“ u Veneciji u klasi prof. Paola Bononija.
Po povratku u Beograd, takođe na Muzikoj akademiji, završava postdiplomske studije u klasi prof. Zdenke Zikove.
Još u toku studija, 1958. godine, primljen je za člana Beogradske opere.
Dobitnik je mnogih značajnih nagrada.
Snimio je više ploča sa operskim arijama, solo i napolitanskim pesmama.
Ostvario je nezaboravne uloge u operama „Travijata“ (Alfred Žermon), „Seviljski berberin“ (Grof Almaviva), „Madam Baterflaj“ (F. B. Pinkerton), „Hofmanove priče“ (Hofman), „Boemi“ (Rodolfo), „Koštana“ (Stojan), „Faust“ (Faust) „Aida“ (Radames), „Verter“ (Verter), „Karmen“ (Don Hoze)... kojima je stekao priznanja kritike, ali i veliku naklonost publike.
M.B.