Vesti

“SUSRETI” SA LIDIJOM PILIPENKO 31. MARTA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

22 mart 2011

U okviru ciklusa „Susreti“, 31. marta u Muzeju Narodnog pozorišta u 18. časova biće održano veče sa Lidijom Pilipenko.

Umetnička ličnost prvakinje baleta i koreografa Lidije Pilipenko, najvećim delom je vezana za Balet Narodnog pozorišta u Beogradu. Posle specijalizacije u Londonu kod Ninet de Valoa i briljantne karijere primabalerine beogradskog Baleta, naglo i ubedljivo izbija među vodeće koreografe u zemlji. Na muziku domaćih kompozitora postavila je balete „Banović Strahinja“ i „Jelisaveta“ Zorana Erića u Beogradu, a „Večiti mladoženja“ i „Izbiračica“ Zorana Mulića u Novom Sadu. Za predstavu „Banović Strahinja“ na Bijenalu u Ljubljani 1981. godine, nagrađena je kao koreograf. Takođe, nagrađena je za koreografije celovečernjih baleta „Jelisaveta“ i „Večiti mladoženja“.
Veoma uspešno postavila je i balete „Samson i Dalila“, „Dama s kamelijama“, „Ljubav čarobnica“, „Ohridska legenda“, „Nečista krv“...
Dobitnik je Nagrade za životno delo (2001) i Nagrade „Dimitrije Parlić“ (2004), koje dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije, kao i Nacionalnog priznanja za sveukupni doprinos kulturi Republike Srbije(2007).
U periodu od 1992—1993. i 1997—2000. godine bila je direktorka Baleta Narodnog pozorišta.
M.B.