Vesti

Predstava „Carstvo nebesko“, u režiji Jerneja Lorencija, premijerno izvedena u okviru 51. Bitefa

26 septembar 2017

Predstava „Carstvo nebesko“ (u podnaslovu „Epika balkanika"), u režiji Jerneja Lorencija, premijerno je izvedena 26. septembra u okviru 51. Bitefa, jednog od najznačajnijih regionalnih, evropskih i svetskih pozorišnih festivala.

Tekstualno polazište komada, koje je Narodno pozorište uradilo u koprodukciji sa Bitef teatrom, je srpska epska književnost srednjeg veka, u kojoj ovog uglednog slovenačkog reditelja srednje generacije privlače različiti konkretni motivi - od poezije, preko mitologije, istorije i mitomanije, do odnosa prema prošlosti i budućnosti.

Na višem tematskom planu, Lorencija je posebno zanimala arhetipska situacija, karakteristična za srpsku, ali i neke druge kulture: smenjivanje samo dve uloge, heroja i žrtve, bez mogućnosti identifikovanja s nekom uravnoteženom egzistencijalnom pozicijom.

Scenska posebnost projekta nalazila se u tome tome što je prvi deo predstave odigran na Sceni "Raša Plaović", a drugi u Bitef teatru.
Ovaj nesvakidašnji potez bio je motivisan rediteljevom idejom za promenom perspektive u istoj tematici s obzirom na to da cela priča predstavlja neku vrstu putovanja.

Mnogobrojna publika nagradila je burnim višeminutnim aplauzom glumačku ekipu u kojoj su bili Olga Odanović, Nada Šargin, Nataša Ninković, Hana Selimović, Branko Jerinić, Nikola Vujović, Bojan Žirović, Milutin Milošević i Slaven Došlo.

Dramaturg je Matic Starina, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Belinda Radulović, a muziku Karmina Šilec.
U autorskoj ekipi su i Gregor Luštek (koreograf i asistent reditelja), Andrej Hajdinjak (dizajner svetla) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Prva i druga repriza biće održane 27. i 28. septembra.
M.B.