Vesti

Predstava „Jeste li za bezbednost?“, u režiji Anđelke Nikolić, premijerno izvedena na Sceni „Raša Plaović“

10 jun 2019

Predstava „Jeste li za bezbednost?“, u režiji i adaptaciji Anđelke Nikolić, premijerno je izvedena 10. juna na Sceni „Raša Plaović“.

Komad je baziran na tekstovima Biljane Jovanović, odnosno na njene tri kratke priče pod pomenutim nazivom „Jeste li za bezbednost?“, putopisu „Dobrodošli v Dializijo“ Davida Šalamuna i antiratnoj prepisci „Vjetar ide na jug i obrće se na sjever“ koju je Biljana vodila sa Marušom Krese, Radom Iveković (slovenačka i hrvatska spisateljica) i srpskom pesnikinjom Radmilom Lazić.

Predstava je inspirisana životom i aktivizmom Biljane Jovanović (1953-1996), ali ona nije omaž toj prerano preminuloj književnici, već svedočanstvo o upečatljivom tragu njene ličnosti – o njenoj intelektualnoj, moralnoj i emotivnoj snazi, o humanizmu i aktivizmu u primarnom smislu te reči, koji nadilaze kako granice jedne biografije, tako i vremena i prostora u kome je stvarala.

Takođe, predstava se u velikoj meri bavi ratovima koji su se na ovim prostorima vodili tokom devedesetih godina, ali ne nastoji da daje istorijska tumačenja i viđenja, već je prevashodno fokusirana na ono što su Jovanovićeva i njene koleginice (Krese, Iveković i Lazić) činile i preduzimale kako bi pokušale da zaustave nadolazeće krvavo razarenje.

Ova drama posvećena je svima onima koji su svojim delovanjem, javnim istupanjima, zajedničkim aktivnostima, činili sve da spreče retoriku koja vodi u ratno ludilo, da obaveste neobaveštene šta se u njihovo ime čini, da pomognu stradalima i prognanima, da ublaže patnju ljudi...

Oduševljena publika dugim i snažnim applauzima ispratila je glavne junakinje predstave, koja je posvećena i svima onima koji krvavi raspad zemlje doživljavaju kao poraz, - Vanju Ejdus (Biljana Jovanović), Senu Đorović (Maruša Krese), Milenu Đorđević (Radmila Lazić) i Anastasiu Mandić (Rada Iveković), kao i sedmoro mladih glumaca koji se pojavljuju u ulogama pripadnika JNA, dezertera, zarobljenika, bolničara, teritorijalaca... - Petra Đurđevića, Dragana Petrovića, Stojšu Oljačić, Vukašina Jovanovića, Lazara Nikolića, Dragana Sekulića i Nemanju Stamatovića.

U autorskoj ekipi su i Branislava Ilić (dramaturškinja i adaptacija teksta), Vesna Popović (scenografkinja), Olga Mrđenović (kostimografkinja), dr Dejan Sredojević (scenski govor), dr Maja Đukanović (lektorka za slovenački jezik), Irena Popović (kompozitorka) i Marija Milenković (stručna saradnica za scenski pokret).

M.B.