Vesti

PREDSTAVA "OGVOŽĐENA" PREMIJERNO IZVEDENA NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

16 mart 2013

Predstava "Ogvožđena", po tekstu Gorane Balančević i u režiji Đurđe Tešić, premijerno je izvedena u subotu 16. marta na Sceni "Raša Plaović".

Mnogobrojna publika, u kojoj je bio i ministar kulture Republike Srbije Bratislav Petković, nagradila je dugim aplauzom glumački ansambl koji je u ulozi Vesele Jovanović predvodila Dušanka Stojanović Glid. U podeli su bili i Miloš Đorđević (Dragan), Marija Vicković (Sanja), Sloboda Mićalović (Nina), Anastasia Mandić (Radica), Zlatija Ocokoljić Ivanović (Mitra), Mariana Aranđelović (Slobodanka), Olga Odanović (Hristina), Zoran Ćosić (Šef), Predrag Ejdus (Šef nad šefom), Aleksandra Nikolić, Gorjana Janjić i Anđelka Ristić (Bakice).
Ovaj društveno-angažovani komad sa elementima mjuzikla, ostavio je snažan utisak na publiku jer govori o ljudima koji se grčevito i žilavo bore za minimum ljudskog dostojanstva i za ostvarenje jednog od osnovnih ljudskih prava - prava na rad.
Okosnicu drame, koja je 2011. godine osvojila Nagradu "Branislav Nušić" Udruženja dramskih pisaca Srbije, predstavlja situacija oko procesa privatizacije, a u ovom slučaju u pitanju je privatizacija Železnice.
U centru je sudbina radnice Vesele, ali su važne i neke druge teme, kao što je položaj umetnika u našoj realnosti i priča o propalom, istrošenom i trulom sistemu u kojem šefovi, kao nosioci tranzicije, imaju veliku moć i nikakvu odgovornost.
Vesela je sredovečna žena koja je u svom preduzeću zaposlena kao sekretarica. Ona „napreduje“ u poslu tako što gubi jedno mesto za drugim, svaki put dobijajući sve nižu poziciju. Posle sekretarice, dobija radno mesto kuvarice, potom je magacionerka, pa klozetarka...
U saradničkoj ekipi su Slavko Milanović (dramaturg), Zorana Petrov (kostimograf i scenograf), Vladimir Pejković (kompozitor), Damjan Kecojević (scenski pokret), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Barbara Tolevska (organizator), Đorđe Jovanović (inspicijent) i Sandra Todić (sufler).
M.B.