Vesti

NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ" PREMIJERNO IZVEDENA PREDSTAVA "ŠEKSPIR: SONETI"

27 februar 2014

Predstava "Šekspir: Soneti", u režiji Aleksandra Nikolića, premijerno je izvedena 27. februara na Sceni "Raša Plaović", povodom 450 godina od Šekspirovog rođenja.

Publika u prepunoj sali nagradila je umetničku i saradničku ekipu predstave snažnim aplauzom.
U podeli su bili Svetlana Cicović-Bojčević (Amor), Pavle Jerinić (Crni vitez), Andrijana Oliverić (Crna dama), Dubravka Kovjanić (Lepi mladić), Milan Pajić (Kraljica), Jelena Matijašević (Paž), Miloš Jelisavac (Beli vitez), Ana Stojanović (Bela dama), Stevan Piale (Pastir), Jelena Velkovski (Pastirica), Tamara Pjević (Devojka) i Vanja Mijailović (Mladić).
Svaki sonet je, zapravo, kratak monolog koji u sebi poseduje oštar unutrašnji sukob, i to na teme koje su danas veoma intrigantne, kao što je pitanje rodnog i polnog identiteta, seksualnosti i seksualnih sloboda, preispitivanje institucije braka...
Postavljanje ovog naslova bez konkretne scenske radnje, ujedno je predstavljalo praizvođenje Šekspirovih soneta u Beogradu, koji kod nas nikad nisu bili urađeni na profesionalnoj sceni, posebno ne kao ciklus od 35 soneta.
Prevod i odabir soneta uradila je Jelisaveta Milojević.
Nikolić je i dramaturg predstave, a saradničku ekipu činili su i Sofija Bokan (asistent reditelja), Marija Marković (izbor kostima), Miraš Vuksanović (scenograf) i Vera Milanković (kompozitor).
Predstava je urađena u izvršnoj produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.
M.B.