Vesti

PREMIJERNO IZVEDENA PREDSTAVA "PUT U DAMASK" U REŽIJI NIKITE MILIVOJEVIĆA

22 novembar 2014

Predstava "Put u Damask", po drami Augusta Strindberga, u režiji i adaptaciji Nikite Milivojevića, premijerno je izvedena u subotu 22. novembra na Dan Narodnog pozorišta.
U ovom nesvakidašnjem projektu, u kojem glumci igraju u gledalištu, ložama i pomoćnom delu bine, dok je publika smeštena na Veliku scenu, gde može da stane svega oko stotinak posetilaca, uloge su ostvarili Hadži Nenad Maričić (Nepoznati, Cezar, Ožalošćeni), Sena Đorović (Dama, Majka), Boris Pingović (Nepoznati, Lekar, Ožalošćeni), Nebojša Kundačina (Nepoznati, Gostioničar), Bojan Krivokapić (Nepoznati), Pavle Jerinić (Nepoznati, Ožalošćeni), Jelena Đulvezan (Dama), Branko Jerinić (Nepoznati, Ožalošćeni, Prosjak), Aleksandra Nikolić (Dama, Majka), Tanasije Uzunović (Nepoznati, Prosjak, Starac) i statisti Božidar Katić, Dragoljub Denić, Miloš Dmitrović, Stanko Đalić, Vojislav Obradović, Aleksandar Vukić, Slaven Radovanović, Milan Gerdijan i Zoran Trifunović.
Posle sat i po vremena veoma snažne, kompaktne i nadahnute igre kompletnog glumačkog ansambla, publika nije štedela dlanove da ih nagradi dugotrajnim burnim aplauzom.
"Put u Damask" (prvi deo istoimene trilogije) je neka vrsta Strindbergove autobiografije - priča o doživljajima, strahovima i dilemama, snovima i košmarima, a centralna tema usredsređena je na priču o potrazi za izgubljenom verom.
Više glumaca igra glavnog junaka - Nepoznatog, jer su likovi deo njegovog uma, sećanja, plod njegovih demona, neobjašnjivih sila, a takođe, skoro svi glumci igraju i druge Strindbergove junake iz ovog komada, koji se smatra prekretničkim delom u istoriji moderne drame.
Neki kritičari ga nazivaju i „drama hodočašća” zato što slavni švedski pisac u njoj, kao i u romanu-dnevniku „Inferno” dokumentuje svoju duševnu krizu.
Dramaturg je Slavko Milanović, kompozitor Zoran Erić, kostimograf Marina Vukasović Medenica, a za idejno rešenje scenografije bili su zaduženi reditelj Milivojević i Amalia Benet, koja je uradila i scenski pokret.
Ljiljana Mrkić Popović je lektor, Ivana Nenadović asistent reditelja, Milorad Jovanović producent, Marija Tavčar je uradila likovnu doradu kostima i lutaka, a Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić su realizatori scenografije.
Inspicijent je Sandra Žugić Rokvić, a sufler Gordana Perovski.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE