Vesti

U Sava centru održana beogradska premijera Aristofanove komedije „Pluto“ u režiji Nikite Milivojevića

27 septembar 2018

Beogradska premijera Aristofanove komedije „Pluto“, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića i koprodukciji Nacionalnog teatra Grčke iz Atine i Narodnog pozorišta u Beogradu, održana je 27. septembra u Sava centru.

Predstava, nastala na osnovu protokola o dugoročnoj saradnji između dve Kuće, koji su u oktobru prošle godine u srpskoj prestonici potpisali upravnici Dejan Savić i Statis Livatinos, premijerno je, s velikim uspehom, izvedena letos, 13. jula, u čuvenom antičkom teatru u Epidaurusu na Peloponezu, u okviru prestižnog „Atinskog festivala“.

Ovaj izuzetni pozorišni poduhvat, između ostalog, ostao je upamćen i po tome što se sa te, za Grke svete scene, stare 2500 godina, prvi put začuo i srpski jezik zahvaljujući glumcu Hadži Nenadu Maričiću koji tumači ulogu Horovođe.

U toj i danas veoma aktuelnoj priči, koju je veliki komediograf stare Grčke i oštar kritičar svoga doba napisao kao britku satiru na političke prilike, sve ostale role igraju glumci Nacionalnog teatra iz Atine.

Scenograf je Keni Meklalen, koreograf Amalija Benet, a kompozitor Angelos Trijandafilu.

Iz Narodnog pozorišta u Beogradu, u čijim radionicama su urađeni kostimi, učestvuju i kostimograf Marina Medenica i producent Vuk Miletić.

U međuvremenu, "Pluto" je još jednom, uz ovacije publike, odigran na „Atinskom festivalu“, a nakon toga, u okviru veoma uspešne mini turneje po Grčkoj, izveden je i u Petrupoliju, Elefsini i Solunu. 

Predstavu je do sada videlo blizu 40.000 gledalaca. 

Ova priča, napisana pre više od 2000 godina, odlično je korespondirala i sa beogradskom publikom koja nije štedela dlanove da, nakon sat i četrdesetak minuta veoma nadahnute igre, burnim aplauzom pozdravi kompletnu glumačku ekipu. 

Pluto je bog novca, obilja, a priča o njemu je, kao i sve Aristofanove priče, poučna: dva Atinjana ogorčeni zbog činjenice da se loši ljudi lako i brzo bogate dok vredni i pošteni ostaju siromašni, idu u proročište Delfe da zatraže savet. 
Dobiju poruku da prvog čoveka kog sretnu u povratku treba da povedu sa sobom. I sretnu slepca. Začude se, zbune, međutim, kroz razgovor otkriju da je to, u stvari, Pluto. Preneraženi su: otkud je bog novca slep, dronjav, nikakav?! A on im kaže da ga je to Zevs oslepeo, kaznio ga nakon što su se posvađali oko toga kako da se dele pare, te oni zaključe da stvari stoje rđavo i naopako jer je bog novca slep. 

Reše da ga izleče, da mu vrate vid, smatrajući da će tada sve biti bolje. Međutim, ispostavi se da je sve postalo još gore...

Predstava će dan kasnije, 28. septembra, gostovati i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

„Pluto” je prvi put izveden 388. pre nove ere.
M.B.