Vesti

Na Velikoj sceni premijerno izvedena predstava „Vuci i ovce“, po tekstu A.N. Ostrovskog, u adaptaciji i režiji Egona Savina

25 septembar 2021

Predstava „Vuci i ovce“, slavnog ruskog književnika Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u adaptaciji i režiji Egona Savina, premijerno je izvedena 25. septembra na Velikoj sceni.

Ostrovski, kao jedan od najrelevantnijih satiričara svetskog teatra, najveći deo svog dramskog stvaralaštva posvetio je prikazivanju „mračnog carstva” korumpiranog trgovačkog staleža. 

U ovoj komediji u pet činova, napisanoj 1875. godine, život je prikazan kao gruba igra materijalnih interesa, u njemu je ljudska priroda isuviše poistovećena sa onim njenim delom koji, u određenim istorijskim uslovima, učestvuje u malim, trivijalnim ritualima buržoaskog načina života – u sklapanju brakova iz računa, u mutnim finansijskim transakcijama, u verskom licemerju…

Savin je adaptacijom premestio radnju komada iz 19. veka u Jeljcinovu Rusiju devedesetih godina 20. veka, a zahvaljujući univerzalnosti teksta, u čijem fokusu je nepromenljivost ljudske prirode, sve izgleda kao da se događa u današnje vreme. 

Publika je na kraju predstave višeminutnim burnim aplauzom i uzvicima „bravo“ nagradila kompletnu umetničku ekipu u kojoj su bili Olga Odanović (Meropija Davidovna Murzavecka), Bojan Dimitrijević (Apolon Viktorovič Murzavecki), Sonja Kolačarić (Glafira Aleksejevna), Anastasia Mandić (Jevlampija Nikolajevna Kupavina), Danijela Ugrenović (Anfusa Tihovnovna), Radoslav Milenković (Mihailo Borisovič Linjajev), Aleksandar Đurica (Vasilije Ivanovič Berkutov), Nebojša Kundačina (Vukol Naumovič Čugunov), Bojan Krivokapić (Klavdije Gorecki) i Dimitrije Ilić (Paun Saveljič).

Savin je uradio izbor muzike i scenografiju, kostime je kreirala Jelena Stokuća, dok je Ljiljana Mrkić Popović bila zadužena za scenski govor.

Saradnici na predstavi su Jasmina Urošević (producent u Drami), Sanja Ugrinić Mimica (inspicijent), Marija Nedeljkov i Danica Stevanović (sufleri), Nastasja Alja Daničić (asistent reditelja) i Jasna Saramandić (asistent scenografa).

Premijera predstave „Vuci i ovce“ održana je u isto vreme kada je u Beogradu organizovan i Rusko-srpski kulturni forum, posvećen razvoju saradnje dve države u oblasti kulture.