Vesti

MAĐARSKI NOVI TEATAR GOSTUJE 12.10. SA “ŠUMOM” OSTROVSKOG U REŽIJI EGONA SAVINA

30 septembar 2011

Novi teatar (Új Színház) iz Budimpešte gostovaće u sredu 12. oktobra na Velikoj sceni sa predstavom “Šuma” Nikolaja Ostrovskog u adaptaciji i režiji Egona Savina, najavljeno je na konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta.

Šef službe marketinga Ljiljana Lazić Mihajlović kazala je da će gostovanje biti realizovano u okviru Protokola o saradnji između dva pozorišta koji su 1. jula ove godine potpisali upravnici Božidar Đurović i Ištvan Marta.
Ona je rekla da je Novi teatar, jedno od najznačajnijih državnih dramskih pozorišta u Budimpešti, repertoarski okrenuto novim scenskim čitanjima klasične i moderne drame i dodala da je “Šuma” premijerno izvedena 16. aprila ove godine.
Savin je priznao da uoči početka rada na ovom komadu nije verovao da će, zajedno sa umetničkim i saradničkim timom Novog teatra, napraviti jednu tako “značajnu predstavu i da će ona imati takav odjek u peštanskoj javnosti”.
On je naglasio da mu je veoma drago što će “doći do ovog susreta, koji mi je neobično važan, zato što je moje uverenje da za teatar ne postoje granice”.
- Pozorište je mesto koje spaja ljude. Mislim da, čak, ni jezici nisu bitni, jer postoji jedan univerzalni teatarski jezik kojim se pozorišni ljudi sporazumevaju. To sam, radeći ovaj komad, iskusio u najlepšem smislu – rekao je Savin i napomenuo da je ova predstava “u potpunosti različita” od one koju je pre nekoliko godina uradio u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
- Po prvi put, isti komad, radio sam dva puta na potpuno drugačiji način. Veoma sam uzbuđen zbog ovog gostovanja. Ako sam nekada u svojoj karijeri sanjao neki važan trenutak, onda je to ovaj. Da napravim nešto značajno van svoje sredine i da, zatim, to dođe ovde – rekao je on i naglasio da su dve Kuće, potpisivanjem Sporazuma o saradnji napravile odličan potez.
- Tim činom, teatar je još jednom ispunio svoju funkciju da spaja ljude – kazao je Savin.
Podsećajući da Narodno pozorište ima saradnju sa “gotovo svim nacionalnim teatrima u regionu”, upravnik Božidar Đurović je ocenio da je ova, sa Novim teatrom, “jedna od bitnijih”.
Đurović, koji je sa upravnikom Novog teatra Ištvanom Martom 20. septembra u Budimpešti potpisao ugovor o saradnji dve Kuće u ovoj sezoni, rekao je da mu je veoma drago što će beogradska publika sutra uveče videti “sjajne glumce, vođene rukom jednog od najboljih srpskih reditelja Egona Savina”.
On je istakao da će pre predstave, biti održano nekoliko interesantnih događaja – u 18,30 časova u Knez Mihajlovoj ulici biće izveden performans, pola sata kasnije, u Muzeju Narodnog pozorišta direktor Zavoda za kulturu Vojvodine Tibor Vajda otvoriće izložbu „Pozorišni plakat Ferenca Barata“, autorke Ljiljane Dinić, dok je za 19,15 u foajeu druge galerije zakazano otvaranje izložbe fotografija koje su inspirisane predstavom “Šuma”.
Đurović je najavio da će Narodno pozorište 22. decembra uzvratiti gostovanje s predstavom “Derviš i smrt”, takođe, u režiji Savina, kao i da će tog dana, u galeriji Novog teatra, biti otvorena izložba “Istorijat Narodnog pozorišta” autorke Zorice Janković.
Upravnik Narodnog pozorišta otkrio je da dve Kuće razmišljaju i o drugim modelima saradnje i napomenuo da će, najverovatnije 2013. godine, u okviru značajnog letnjeg festivala u Segedinu, zajednički uraditi jednu opersku predstavu.
Direktor Novog teatra Ištvan Marta kazao je da se veoma raduje sutrašnjem susretu sa beogradskom publikom koja će biti u prilici da pogleda “jednu kvalitetnu predstavu”.
On je rekao da će “Šuma”, koja je letos na nekoliko značajnih pozorišnih festivala osvojila više nagrada, imati titlovan prevod.
Glumica Katalin Takač, koja tumači lik Gurmišske, istakla je da je bilo “veoma uzbudljivo” raditi sa Savinom. Ona je posebno pohvalila njegovu rediteljsku koncepciju “kroz koju nas je upoznao i sa nekim svojim malim svetom” i ocenila da je to za nju, kao i za ostale članove ansambla, predstavljalo jedno novo i dragoceno iskustvo.   
Na konferenciji su učestvovali i vd direktora Drame Molina Udovički, umetnički direktor Novog teatra Sikora Janoš, i Ilidiko Bala, scenografkinja i kostimografkinja predstave “Šuma”.
Kritičar Almoš Salai u tekstu objavljenom 26. aprila 2011. godine u listu „Ellenfény“, naveo je da se u Savinoj predstavi „skoro sve događa na stolu ili oko njega, i to nije samo tehničko rešenje“.
- Od doba prosvetiteljstva, ne samo naučnici, pokrovitelji kulture i mecene prislonjeni na kabinetski sto, ili radeći iza njega, već – počevši od Napoleona – i državnici i političari od moći, a kasnije i veliki diktatori prvih decenija dvadesetog veka, veoma rado su koristili ovu mogućnost: otežan problemima naroda veliki vođa radi pored kolevke ogromnih ideja i misli, posao mu i ovog trena gori pod rukama. Pisaći sto je, tako, jezgro i idejni centar sumljive vlasti. Zato postaje težak, jer sva prljavština sistema (bila ona materijalna ili seksualna) baš tamo se zbiva, nekad uz znanje, a nekad bez znanja rukovodećeg, i nije pitanje, sve je to osuđeno na propast...“
Njegov kolega Deže Kovač na sajtu www.szinhaz.net ocenio je da „Savin, gost iz Srbije, izmešta klasičnu komediju Ostrovskog u „sovjetsku“ okolinu, i u neku ruku u postsovjetsko doba, preobražava radnje u četvrtaste i rustične, a likove u stamene karaktere“.
- Divne slike prijatne atmosfere se pretapaju u skoro sterilne epizode; hladan milje, zvučna pozadina (spolja se čuju razgovori, lavež pasa...), osvetljenje (kroz prozore udara sporo kružeći snop svetla reflektora – kao u logorima) stvara atmosferu. (…) Predstava je puna glumačke snage: reditelj ostvaruje karakter igre tačnim vođenjem glumaca, precizno komponovanim timskim radom i koherentnom analizom drame...
Pored Katalin Takač, u podeli su i Šandor Almaši (Bulanov), Šandor Gašpar (Nesrećković), Đerđ Vaš (Srećković), Ištvan Hirtling (Vosmibratov), Vanda Nemeš (Aksjuša), Deneš Saraz (Petar), Janoš Derži (Karp), Anamarija Fodor (Ulita), Teri Tordai (Milonova) i Zoltan Nađ (Bodajev).
M.B.