Vesti

SNAŽAN APLAUZ NA PREMIJERI MOLIJEROVOG “MIZANTROPA” U REŽIJI EGONA SAVINA

19 maj 2012

Molijerov "Mizantrop", u adaptaciji Jana Kota i reditelja Egona Savina, premijerno je izveden u subotu 19. maja na Velikoj sceni.

Publika, u prepunoj sali, nagradila je kompletnu glumačku ekipu, koju su u ulozi Alsesta i Selimene predvodili mladi i talentovani Nikola Jovanović i Nina Janković, snažnim i srdačnim aplauzima.
Pored njih, uloge su ostvarili i Aleksandar Đurica (Filent), Bane Vidaković (Oront), Dušanka Stojanović Glid (Arsionoja), Zlatija Ivanović (Elijanta), Ljubivoje Tadić (Akast), Miloš Đorđević (Klitandar), Miloš Lalović k.g (Policajac), Maja Lukić k.g. (Menadžer 1) i Valentina Velkov k.g. (Menadžer 2).
Za polazište predstave uzeta je adaptacija slavnog poljskog pisca Kota, koji je francuskog klasika svojevremeno prebacio u prozu.
Tekst je sa poljskog jezika preveo Petar Vujičić, a Savin ga je adaptirao za današnje vreme.
“Mizantrop”, kao i drugi Molijerovi komadi, kritikuje licemerje, samozadovoljnu elitu, komformizam većine i udvorištvo zbog koristoljublja, što u ovoj adaptaciji deluje kao prava slika današnjeg društva.
Radnja se dešava u marketinškoj agenciji, u kojoj Selimena radi kao čuvena manekenka, a likove sa dvora iz doba Luja XIV zamenili su pomoćnici ministara, šefovi kabineta i savetnici sa političkim ambicijama.
Glavni junak Alsest govori istinu svima u lice, ali nailazi na ignorisanje, podsmeh, pa i tužbe za klevetu. Svojom vrlinom ne uspeva da preobrati bilo koga, ni najboljeg prijatelja, niti devojku sa kojom se zabavlja.
Kada na kraju uvidi da ljudi nisu sposobni da prihvate njegove visoko postavljene stavove, on odlazi, potpuno napuštajući društvo.
Njegova ljubav Selimena, međutim, odlučuje da svoju mladost i lepotu iskorsti zarad karijere i zato bira kompromis sa korumpiranim društvom.
Dramaturg je Slavko Milanović, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Lana Cvijanović, dizajn zvuka je uradio Vladimir Petričević, dok su za video-materijal bili zaduženi Petar Antonović i Jovan Tarbuk.
M.B.

Više o predstavi možete pročitati OVDE