Vesti

GROMOGLASAN APLAUZ NA PREMIJERI DRAME “HEDA GABLER”

20 februar 2011

BEOGRAD, 20. februar - Drama norveškog klasika Henrika Ibzena "Heda Gabler" u postavci mlade rediteljke Snežane Trišić, sa Natašom Ninković u ulozi naslovne junakinje, premijerno je izvedena večeras na Sceni "Raša Palović".

Ovaj komad iz 1890. godine, koji pripada poslednjoj fazi stvaralaštva jednog od najvećih dramskih pisaca u istoriji pozorišta, uprkos tolikoj vremenskoj distanci i dalje je veoma aktuelan, jer sve osnovne vrednosti društva koje dovodi u pitanje kao što su sloboda i društvo, vera i znanje, ideja i stvarnost, individuum i svet, otpor prema tradiciji, autoritetima i instituucijama, važe i danas.
Publika u prepunoj sali nagradila je glumački ansambl, u kojem su pored Nataše Ninković, bili i Aleksandar Đurica (Jergen Tesman - Hedin suprug i državni stipendista kulturne istorije), Olga Odanović (Gospođica Julijana Tesman - njegova tetka), Anastasia Mandić (Gospođa Elvsted), Ljubomir Bandović k.g. (Sudija Brak) i Nebojša Dugalić k.g. (Ejlert Levborg), gromoglasnim aplauzom.
Šta se dešava kad je žena prisiljena da bude samo nečija supruga i nije joj dato da ispolji svoju ličnost? Heda se udaje za Jergena Tesmana, “po svemu korektnog” i perspektivnog naučnika, ali ne iz ljubavi, nego samo za to da ne bi ostala usedelica. Ona je “otplesala svoje” (“Moje vreme je prošlo…”), ali umesto da potpuno prihvati ulogu na koju je pristala, ona podiže ulog. Zahteva od muža da se usele u veliku gradsku vilu ispunjenu skupocenim nameštajem, iako on još nije osigurao posao profesora, koji bi mu garantovao pokrivanje troškova. Umesto da bude predusretljiva prema porodici u koju je ušla, prema mužu i njegovoj voljenoj tetki, ona ih oboje ponižava. Ne prekida ni odnos sa muževljevim intelektualnim neprijateljem Ejlertom Levborgom, a pokazaće se ni sa porodičnim prijateljem sudijom Brakom, koji je organizovao povoljne kredite za kupovinu kuće i nameštaja. Ali Heda je verna mužu. Jedino  što sebi dozvoljava je da istražuje te bračne trouglove -  kao voajer. Njeno seksualno zadirkivanje, opasna igra bračnih trouglova služi joj samo kao kao način da kontroliše muškarce koji su pod njenom “komandom”. Ali sputana divlja priroda ugušenog života postepeno izbija na površinu, a kada se to desi, nastaje pakao. Ona, na kraju drame, pruža pištolj Levborgu i, ne izgovarajući ni reč, “zahteva” od njega samoubistvo, smrt “u lepoti”. A kada sudija Brak, na kraju uspeva da nju stavi pod svoju kontrolu, Heda reaguje jedinim odgovorom koji poznaje – samoubistvom.
Prva repriza biće održana u utorak 22. februara u 20,30 časova.
M.B.