Vesti

GROMOGLASAN APLAUZ NA DRUGOJ OD TRI RAVNOPRAVNE PREMIJERE OPERE „KARMEN“

25 mart 2012

Druga od tri ravnopravne premijere popularne opere Žorža Bizea „Karmen”, u novoj postavci Nebojše Bradića i pod dirigentskom upravom Srboljuba Dinića, održana je u nedelju 25. marta na Velikoj sceni.

Publika, u kojoj su bile brojne ličnosti iz kulturnog, političkog, poslovnog i javnog života Srbije, gromoglasnim aplauzom i čestim uzvicima "bravo" pozdravila je operski ansambl predvođen Aleksandrom Angelov u naslovnoj ulozi.
Radnja jedne od najpopularnijih opera svih vremena, koja je na sceni nacionalnog teatra poslednji put obnovljena 2006. godine, izmeštena je u vreme građanskog rata u Španiji.
Nova postavka Bizeove “Karmen” ima i baletski deo za koji je zaslužna koreografkinja iz Španije Emilija Jovanović, a solisti Baleta Narodnog pozorišta Olga Olćan i Igor Pastor već nastupom na početku prvog čina oduševili su publiku.
Posebnu atmosferu predstavi dao je energičan flamenko u drugom činu, dok su ovacijama pozdravljeni članovi Dečijeg hora “Horislavci”.
Narednika Don Hozea igrao je Janko Sinadinović, lik devojke Mikaele tumačila je Sofija Pižurica, ulogu toreadora Eskamilja dočarao je Nebojša Babić, poručnika Zuniga Vuk Matić, narednika Moralesa Vuk Zekić, dok je rola Ciganke Fraskite bila poverena Biljani Soldo
Kao solisti nastupili su i Ljubica Vraneš (Mercedes), Ljubodrag Begović (Dankairo), Danilo Stošić (Remendado), Nina Rakić (Cigančica), Mirela Čubra (Manuelita), Dejan Vasiljević (Lilas Pastja), Neda Božić Pivarski (Prodavačica cveća)...
U operi učestvuju Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta. Scenograf je Geroslav Zarić, a kostimograf Katarina Grčić Nikolić.
Na trećoj premijeri 7. aprila, Karmen će pevati Jadranka Jovanović, a izvođenjem će dirigovati Zorica Mitev Vojnović.
M.B.