Vesti

OVACIJE NA PRVOJ OD TRI RAVNOPRAVNE PREMIJERE OPERE „KARMEN“

24 mart 2012

Prva od tri ravnopravne premijere opere „Karmen“ Žorža Bizea, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, izvedena je u subotu 24. marta na Velikoj sceni.

Publika je sve aktere ovog tročasovnog spektakla, predvođene Draganom del Monako u naslovnoj ulozi, nagradila višeminutnim burnim aplauzom i ovacijama.
U podeli su bili i Hon Li (Don Hoze), Miodrag D. Jovanović (Eskamiljo), Dragoljub Bajić (Zuniga), Vuk Zekić (Morales), Suzana Šuvaković Savić (Mikaela), Ivanka Raković Krstonošić (Fraskita), Iva Profaca (Mercedes), Pavle Žarkov (Dankairo), Darko Đorđević (Remendado), Nina Rakić (Cigančica), Mirela Čubra (Manuelita), Dejan Vasiljević (Lilas Pastja), Neda Božić Pivarski (Prodavačica cveća)...
Reditelj Bradić izmestio je radnju opere u vreme građanskog rata u Španiji, a posebna atmosfera dobila se angažovanjem dela ansambla Baleta, korišćenjem nekih tradicionalnih borbi koje se uvek vezuju za “Karmen”, kao i ubacivanjem elemenata flamenko muzike.
Fenomenalna Bizeova partitura, međuljudski odnosi, ljubav, strast, smrt... to je nešto što je u ovom delu uvek aktuelno bez obzira gde i kada se dešava i zbog toga je “Karmen” najpopularnija opera svih vremena.
Radi „ritma“, predstava ima samo jednu pauzu - prva dva čina su spojena, što je učinjeno i sa trećim i četvrtim delom.
Scenografiju je uradio Geroslav Zarić, kostime Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Emilija Jovanović.
Na drugoj premijeri, u nedelju 25. marta, Karmen će pevati Aleksandra Angelov, a na trećoj 7. aprila Jadranka Jovanović, a dirigovaće Zorica Mitev Vojnović.
Priča o fatalnoj Cigančici, simbolu senzualne, strastvene, nezavisne žene čija ljubav prema slobodi opstaje i pred licem smrti - Karmen, nastala je po noveli Prospera Merimea.
Opera je komponovana na libreto koji su sastavili poznati majstori svoga zanata, Mejak i Alevi, koristeći pomenutu novelu, po porudžbini pariske Opere komik 1872. godine. Praizvođenje je održano u francuskoj prestonici 3. marta 1875. godine.
Predstava je u Beogradu prvi put odigrana 1911. prilikom gostovanja zagrebačke opere, a u Narodnom pozorištu prvi put je postavljena 1923. godine.
Posle Drugog svetskog rata, sve do 1960.godine, naslovnu ulogu pevala je beogradskoj publici omiljena operska pevačica Melanija Bugarinović.
Poslednja postavka “Karmen” u Narodnom pozorištu bila je 2006.godine, na premijeri je naslovnu ulogu pevala del Monako, a Don Hozea Hon Li.
M.B.