Vesti

TRI RAVNOPRAVNE PREMIJERE OPERE "KARMEN" 24. I 25. MARTA I 7. APRILA

8 februar 2012

Popularna opera Žorža Bizea “Karmen” u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, imaće tri ravnopravne premijere - 24. i 25. marta i 7. aprila na Velikoj sceni.

Naslovnu ulogu tumačiće u alternaciji Dragana del Monako, Aleksandra Angelov i Jadranka Jovanović, a u podeli su i Suzana Šuvaković Savić/ Sofija Pižurica (Mikaela), Hon Li/ Janko Sinadinović (Don Hoze), Miodrag D. Jovanović/ Aleksandar Stamatović/ Nebojša Babić (Eskamiljo), Ivanka Raković Krstonošić/ Svetlana Bojčević Cicović/ Marija Mitić/ Marijana Šovran/ Biljana Soldo (Fraskita), Željka Zdjelar/ Iva Profaca/ Ljubica Vraneš/ Alisa Popović (Mercedes), Darko Đorđević/ Danilo Stošić (Remendado), Branislav Kosanić/ Pavle Žarkov/ Aleksandar Pantelić (Dankairo), Vuk Zekić/ Aleksandar Pantelić (Morales) i Dragoljub Bajić/ Vuk Matić/ Mihailo Šljivić (Zuniga).
Scenografiju je uradio Geroslav Zarić, kostime Katarina Grčić Nikolić, dok je za koreografiju bila zadužena Emilija Jovanović.
Na konferenciji za novinare, održanoj 20. marta u Muzeju Nacionalnog teatra, upravnik Božidar Đurović je rekao da je potpuno prirodno, ali i neophodno da jedna Kuća, kao što je beogradsko Narodno pozorišta ima na svom repertoaru ovu operu. On je podsetio da „Karmen“ na sceni Nacionalnog teatra ima bogatu istoriju i da pripada grupi najgledanijih predstava.
Đurović je izrazio uverenje da će nova postavka, takođe, sigurno dugo biti na repertoaru Kuće.
Bradić je istakao da je radnju opere, koja je napisana 1830. godine, izmestio „u jedan vek kasnije, u doba Španskog građanskog rata“.
- Uveren sam da će, na taj način, tenzija koja se dobija između represivnog režima sa jedne i građanske i seksualne potrebe i pobune, sa druge strane, biti izraženija i, rekao bih, tačnija. Dugujem veliku zahvalnost svim svojim saradnicima, uključujući i koreografa Emiliju Jovanović koja je došla iz Španije da nam u našu produkciju donese jedan autentični duh iz te zemlje. Verujem da će sve tri „Karmen“, koje budu premijerno izvedene, pružiti priliku svima da pokažu svoje umeće i veštinu – naglasio je Bradić i dodao da se posebno zahvaljuje dirigentu Diniću koji je svojim autoritetom doprineo da ova opera dobije jedan veoma dobar muzički okvir.
Dinić je kazao da mu je veoma drago što mu se ukazala prilika da prvi put radi u Narodnom pozorištu u kojem je, kako je ocenio, naišao na veoma dobar prijem i solistički ansambl sastavljen od iskustva i mladosti.
- Takođe, drago mi je da sam zatekao tako dobar Hor i Orkestar s kojim je bilo zadovoljstvo raditi. Nadam da će ova produkcija ispuniti ona očekivanja koja se očekuju od ovog pozorišta i nas – rekao je priznati umetnik koji će dirigovati na premijerama, dok će se na reprizama smenjivati Zorica Mitev Vojnović i Ana Zorana Brajović.
Posle dužeg vremena na matičnoj sceni nastupiće Dragana del Monako koja je ispričala da se dva meseca veoma mnogo radilo ali u dobroj atmosferi. Zahvalila se na timskom radu koji je jedino moguć u ovako velikim produkcijama i izrazila nadu da će Karmen koju je pevala u puno produkcija van matične scene, u subotu, 24. marta imati uspeha.
- Ova predstava će biti drugačija, ali uprkos tome, nadam se da će se svideti publici. Možda se neće svakome dopasti to što je radnja pomerena, ali zadatak teatara i nas umetnika je da idemo napred, a ne da se vraćamo u prošlost. Moramo ponuditi nešto novo – istakla je ona.   
Suzana Šuvaković Savić je naglasila da svaka nova produkcija za pevača znači „novi poduhvat, novi izazov, veliki rad i ono čemu mi stalno težimo, a to je da budemo na nivou zadatka“.
On je rekla da ne sumnja u uspeh predstave i zahvalila se svim kolegama, reditelju i dirigentu na divnoj saradnji tokom proba.
I ostali umetnici govorili su pohvalno o radu sa rediteljem i dirigentom i istakli da s nestrpljenjem čekaju susret s publikom.
Konferenciji je prisustvovala i Jadranka Jovanović koja je izrazila nezadovoljstvo što ulogu Karmen neće pevati na prvoj premijeri 24. aprila.
Ona je najavila da će zbog svoje verne publike pevati 7. aprila, ali i ukazala da je nakon tolikih premijera “Karmen” širom sveta kao umetnica zaslužila da na matičnoj sceni prvi put peva premijeru.
- Ulogu Karmen sam pevala u 12 svetskih produkcija, od Rio de Žaneira, preko Tokija, pa sve do poslednje, 2008. godine, u Abu Dabiju. U Narodnom pozorištu od 1988. godine od kada sam član, desila se jedna premijera „Karmen“, 2006. godine u vreme upravnikovanja Dejana Savića. U toj “Karmen” ja nisam učestvovala i sada imamo ovu premijeru, za vreme mandata gospodina Đurovića, u kojoj, njegovom odlukom, neću pevati 24. marta. Premijera može biti samo jedna, nema tri premijere – precizirala je Jadranka Jovanović.
Dinić je napomenuo da je ravnopravno radio sa sve tri podele i da je u okviru toga svako dobio svoju šansu da pokaže šta zna i koliko može.
- Podela koja će pevati prvu premijeru je moj predlog. O sujetama ne treba raspravljati. Ja kao vođa ove produkcije, snosim apsolutnu odgovornost za Orkestar, Hor i pevače. Na publici je da presudi da li sam bio u pravu ili nisam. Smatram da je ovakav nastup apsolutno nedopustiv i da ne donosi ništa dobro ovom pozorištu – poručio je Dinić.
Dirigent je dodao da “ne pevaju biografije” i da on strogo muzičkim kriterijumima ocenjuje šta umetnik radi danas.
Đurović je naglasio da je kao upravnik Narodnog pozorišta insistirao samo na jednoj stvari – da svi imaju ozbiljne uslove za rad i ravnopravan tretman.
- Nijednom jedinom reči nisam, ni javno ni tajno, sugerisao na odluke dirigenta i reditelja. Međutim, isto dobro znam da su to ljudi koji su ozbiljno vodili ovaj  projekat i koji treba da odlučuju o tome ko će i kada nastupiti. Svako ima svoj termin i u okviru njega može da pokaže kako radi svoj posao - rekao je Đurović.
M.B.
Izveštaj sa prve premijere možete pogledati OVDE
Izveštaj sa druge premijere možete pogledati OVDE