Vesti

NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU ORGANIZUJE LIKOVNI KONKURS POVODOM PREMIJERE OPERE "ČAROBNA FRULA"

12 maj 2015

Narodno pozorište u Beogradu organizuje LIKOVNI KONKURS za učenike škola u Beogradu povodom premijere Mocartove opere „Čarobna frula“, koja će se održati 17. juna na Velikoj sceni. Konkurs je namenjen  učenicima uzrasta od 10 do 14 godina (V-VIII razred) i za cilj ima popularisanje pozorišta i operske umetnosti kod dece, kao i razvijanje umetničkih afiniteta.

Propozicije konkursa:

Na osnovu kratkog sinopsisa predstave, koji se nalazi u prilogu konkursa,potrebno je nacrtati crteže, formata ne manjeg od papira dimenzija B3, koji odgovara radnji predstave. Stil i tehnika su pitanje slobodnog izbora.

Trajanje konkursa:
od 15.05. do 01.06.

Nagrade:
Žiri sastavljen od renomiranih umetnika, članova Narodnog pozorišta, će od svih pristiglih radova izabrati nekoliko, koji će biti integrisani u scenografiju pomenute predstave. Pored toga, učenici/autori nagrađenih crteža će dobiti po tri besplatne karte za premijeru „Čarobne frule“, a autor najboljeg rada i po dve besplatne karte za tri opere po izboru pobednika do kraja 2015. godine. Takođe, profesor autora nagrađenog rada dobija dve besplatne karte za premijeru „Čarobne frule“.

I čin:

U davna, pradavna vremena, u izmišljenoj zemlji, dešava se ova izmišljena priča. Princa Tamina napalo je ogromno čudovište, nalik na džinovsku zmiju. On se bežeći od strašne nemani, onesvesti od straha, ali ga spašavaju tri dame Kraljice Noći. Kada se osvesti, Pamino ugleda Papagena, veselog čoveka–pticu i dok ćaska sa njim, ponovo nailaze tri dame, ovoga puta donoseći Taminu portret prelepe Pamine, ćerke Kraljice Noći, koju je oteo moćni Sarastro. Tamino se zaljubljuje u nju, iako je nikada nije video uživo i obećava Kraljici Noći da će joj dovesti ćerku, a za uzvrat, Kraljica Noći obećava njemu da će mu za nagradu dati Paminu za ženu. Ona poklanja Taminu čarobnu frulu, da ga čuva na opasnom putovanju, a Papagena određuje kao njegovog pomoćnika i vodiča. I Papageno dobija na poklon čarobne zvončiće, da mu se nađu u nevolji. Uz pomoć frule i zvončića, Tamino i Papageno pronalaze Paminu, ali saznaju da Sarastro nije zli čarobnjak, već vrhovni sveštenik. On je odveo Paminu, da bi je zaštitio od lošeg uticaja njene majke, koja je prepuna ambicije da zavlada celim svetom. Pamina je data Monostatosu na čuvanje, ali on je zao i kada Pamina odbije njegovo udvaranje, on obećava da će im se osvetiti. Pamina i Tamino se odmah zaljubljuju jedno u drugo, ali da bi mogli da budu zajedno, on mora da prođe kroz razna iskušenja i da pristupi hramu posvećenih.

II čin:

Sarastro, sa ostalim sveštenicima u hramu, priprema tri testa, koje Tamino mora da prođe, da bi zadobio Paminu. Prvi test je “Ćutanje”. Kada se Tamino obaveže na ćutanje, Pamina, koja ništa ne zna o tome, ga moli za razgovor, ali on ostaje dosledan, te ona zaključi da je on više ne želi. Ipak, tri dobra duha, koji brinu o njima sve vreme, je razuvere i ubede u njegovu ljubav. Drugi test je “Vatra”, a treći “Voda”. Tamino i Pamina, zajedno, uz pomoć čarobne frule, prolaze lako oba ova testa. U međuvremenu, Papageno ne uspeva da prođe ni test ćutanja, ali zbog dobrog srca i čiste duše, a uz pomoć čarobnih zvončića, uspeva da pronađe izabranicu svoga srca – Papagenu, ženu–pticu, koja je ista kao i on. I njih dvoje se na prvi pogled zaljubljuju jedno u drugo i odmah planiraju veliku porodicu sa puno dece. U međuvremenu, Kraljica Noći, besna i ogorčena, u društvu svojih dama i zlog Monostatosa, dolazi pred hram, pokušavajući da provali u njega, ali je onesposobi jak udar groma. Na kraju, Sarastro blagosilja Taminovu i Pamininu ljubav, koja je pobedila sva zla i prošla sve testove.