Vesti

Narodno pozorište u Prištini, povodom 70 godina od osnivanja, dodelilo Povelju Narodnom pozorištu u Beogradu

29 oktobar 2018

Narodno pozorište u Prištini, sa privremenim sedištem u Gračanici, povodom 70 godina od osnivanja dodelilo je Povelju Narodnom pozorištu u Beogradu za značajan i dugogodišnji doprinos radu i afirmaciji tog kosovsko-metohijskog teatra.

U ime Kuće, direktor Predrag Radonjić uručio je Povelju 29. oktobra upravniku Narodnog pozorišta u Beogradu Dejanu Saviću.

Radonjić je ocenio da je Narodno pozorište u Beogradu njihov „strateški partner, uzor i oslonac koji nam obezbeđuje prostore za pripremanje dela predstava, kada za to postoji potreba, kao i prostor gde održavamo beogradske premijere“.

On je istakao da im ta podrška veoma mnogo znači s obzirom na to da je taj teatar, kako je naglasio, praktično kuća bez svoje matične scene i zgrade.

„Iako se ona vodi da je u Gračanici, mi smo, zapravo, iz našeg matičnog grada, sa naše matične scene i zgrade u Prištini, proterani“, podsetio je Radonjić.

Dodao je da pozorište na čijem je čelu gostuje u svim mestima na Kosovu i Metohiji, ali i u drugim delovima Srbije i ukazao da je, ipak, svima njima najveće zadovoljstvo i čast kada svoje predstave igraju u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Zahvalivši se na priznanju, Savić je rekao da je ova zgrada uvek bila i dom naših dragih kolega i prijatelja iz Narodnog pozorišta u Prištini.

„Kad god im je to potrebno i kad god se ukaže prilika, oni su ovde dobrodošli, kao kod kuće, a mi ćemo im uvek pružiti svu moguću tehničku, logističku i umetničku pomoć koja im je potrebna“, rekao je Savić i najavio da će Narodno pozorište u Beogradu, tokom naredne godine, u okviru jubilarne sezone, gostovati na Kosovu i Metohiji sa nekom od predstava sa aktuelnog repertoara.
M.B.