Vesti

Narodno pozorište u Beogradu potpisalo Protokol o dugoročnoj saradnji sa Narodnim pozorištem u Prištini

5 oktobar 2017

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić i upravnik Narodnog pozorišta u Prištini, sa sedištem u Gračanici, Predrag Radonjić potpisali su u četvrtak 5. oktobra Protokol o dugoročnoj saradnji.

Protokolom je predviđeno da dva teatra u okviru svojih mogućnosti obezbede recipročna gostovanja, da pokušaju da učestvuju u zajedničkim produkcijama predstava, razmeni autora, umetnika i drugih stručnjaka, kao i u svim drugim oblicima saradnje u pozorištu koji su od interesa za obe Kuće.

Podsetivši da je Narodno pozorište u Beogradu prošle godine potpisalo isti sporazum sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, Savić je primetio da ovoga puta „s obzirom na okolnosti ne možemo da očekujemo iste rezultate“, ali i naglasio da će „bez obzira na to, ovim Protokolom biti stvorena jedna pravna baza za realizaciju programa i projekata koji su nam od obostrane koristi, a na zadovoljstvo i polzu naših ljudi i na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji“.

On je obećao da će Narodno pozorište u Beogradu „svojim dragim kolegama ponuditi svu moguću tehničku, logističku, umetničku pomoć koja im je potrebna“.

„Od njih očekujemo dobre naslove s kojima će se predstaviti našoj publici u Beogradu. Njihova gostovanja uvek su izazivala ogromno interesiovanje ovdašnje publike, a podsećam da je prošle godine na predstavi „Hotel Kosovo“ bio prisutan i, u tom trenutku, najbolji teniser sveta Novak Đoković, sa porodicom“, rekao je Savić.

On je dodao da je „ovo protokol bratskih, kolegijalnih i prijateljskih Kuća na istom nivou“ i istakao da je veoma srećan što će Narodno pozorište u Prištini u narednom periodu, u kojem će beogradski Nacionalni teatar proslaviti neke veoma značajne datume iz svoje bogate istorije, „naći svoje mesto u obeležavanju tih značajnih jubileja za našu celokupnu kulturu i umetnost“.  

Radonjić je istakao da je veoma zadovoljan što je teatar, na čijem se čelu nalazi od sredine jula ove godine, potpisao jedan ovakav sporazum sa Narodnim pozorištem u Beogradu.

„Imamo, čini mi se, prilično veliki broj solidnih predstava kojima želimo da beogradskoj publici predstavimo rad našeg pozorišta. Naredna godina je, i inače, po planovima i programima projektovana u tom smeru da naš rad predstavimo malo šire od Kosova i Metohije. Takođe se nadam da ćemo i mi biti u prilici da ugostimo Narodno pozorište ne samo u Gračanici, nego i u svim drugim mestima na Kosovu gde za tim ima potrebe i želje“, rekao je Radonjić.

On je ocenio da potpisivanje Protokola predstavlja „vrlo važan događaj za Narodno pozorište u Prištini, a siguran sam, i za naše kolege u Beogradu“.  

M.B.