Vesti

POTPISAN PROTOKOL O SARADNjI SA NARODNIM POZORIŠTEM “IVAN VAZOV” IZ SOFIJE

15 jun 2012

U petak 15. juna, u Muzeju Narodnog pozorišta, potpisan je Protokol o saradnji između Nacionalnog teatra u Beogradu i Narodnog pozorišta “Ivan Vazov” iz Sofije.

Sporazumom, koji su potpisali upravnici Božidar Đurović i Pavel Angelov Vasev, stvorene su osnove za zajedničku organizaciju i realizaciju domaćih i inostranih umetničkih, naučnih, izdavačkih, manifestacionih i drugih projekata i programa iz oblasti pozorišne umetnosti i kulture, a čiji je cilj da se neguje i propagira pozorišna umetnost i kultura.  
Đurović je izrazio uverenje da će potpisivanje protokola doprineti da dve ugledne Kuće imaju “kvalitetniju i bolju saradnje nego što je to bilo do sada”.
On je ocenio da sporazumi poput ovog, u današnjem vremenu koje uopšte nije naklonjeno kulturi, “mogu da budu od pojedinačne i zajedničke koristi”.
Upravnik Narodnog pozorišta istakao je da, s obzirom na činjenicu da je potpisan na kraju sezone, očekuje da se prvi rezultati potpisanog protokola “vide u nekoliko prvih meseci naredne pozorišne sezone”.
Vasev se zahvalio Đuroviću na gostoprimstvu i naglasio da za njega i teatar na čijem se čelu nalazi potpisivanje sporazuma o saradnji sa jednom takvom Kućom kao što je Narodno pozorište u Beogradu predstavlja veliku čast i zadovoljstvo.
Vasev, koji je ovde završio Osnovnu školu “Drinka Pavlović” i Drugu beogradsku gimnaziju, a potom upisao Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Vjekoslava Afrića, kazao je da je u teatru “Ivan Vazov” do sada postavljeno desetak komada srpskih pisaca, kao i da su na njegovoj sceni režirali naši pozorišni velikani Branko Pleša i Bojan Stupica.
On je dodao da sa velim nestrpljenjem iščekuje početak realizacije ovog protokola koji će, kako je naglasio, sigurno biti od velike koristi za oba pozorišta.
M.B.