Vesti

POTPISAN PROTOKOL O SARADNjI SA NARODNOM BIBLIOTEKOM SRBIJE

23 april 2012

Narodno pozorište u Beogradu i Narodna biblioteka Srbije potpisali su u ponedeljak 23. aprila Protokol o saradnji čiji je cilj da se propagira pozorišna umetnost, bibliotečko-informaciona delatnost i kultura.

Na svečanosti održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta, protokol su potpisali upravnik Nacionalnog teatra Božidar Đurović i v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić.
Đurović je kazao da ga raduje činjenica što će te dve značajne kulturne institucije “od danas sarađivati mnogo organizovanije i bolje nego što je to bilo do sada”.
On je podsetio na stav uprave Narodnog pozorišta da se nijedan jedini sporazum “ne potpisuje sporazuma radi” i u tom smislu naglasio da je osnovni cilj “da svaki sporazum mora da bude što pre vidiljiv i u praksi”.
Đurović je istakao da je ovim sporazumom obuhvaćena i stavka da sve ono što ubuduće bude štampano u Narodnom pozorištu neće biti pohranjeno samo u Pozorišnom muzeju Srbije i Muzeju Narodnog  pozorišta, već i u Narodnoj biblioteci.
- Ovo je samo početak naše saradnje. Dve uprave traže i nove mogućnosti, jer mi smo strateški partneri i kuće koja jedna drugoj mogu da budu samo od koristi. Ovaj sporazum, takođe, može da donese samo korist, jer bez umrežavanja nacionalnih institucija kulture, mislim da nema ni dobre strategije kulture u Srbiji – ocenio je Đurović.
On je dodao da ovaj protokol predstavlja nastavak potpisanih sporazuma koje je Narodno pozorište sklopilo sa najznačajnijim ustanovama srpske kulture.
Ristić se zahvalio Đuroviću na inicijativi i spremnosti da dve vodeće nacionalne ustanove kulture potpišu Protokol o saradnji u većem broju oblasti.
- Vrlo brzo smo našli i definisali zajedničke ciljeve i zajedničke oblasti delovanja – kazao je Ristić i napomenuo da je Narodna biblioteka Srbije, koja ova godine obeležava 180 godina od osnivanja, započela proces intenzivne saradnje ne samo sa vodećim nacionalnim ustanovama kulture i nauke u Srbiji, već i sa brojnim vodećim institucijama u Evropi i svetu.
Prema njegovim rečima, Narodnu biblioteku Srbije dnevno poseti oko 2000 ljudi, među kojima je oko 1500 korisnika i 500 turista, što je čini najposećenijom ustanovom kulture u našoj zemlji.
- Kada je u pitanju naša međusobna saradnja, pred nama su brojni izazovi, u najpozitivnijem smislu te reči. Ciljevi koje smo postavili jesu ambiciozni, ali su realni. To je zajednička Izdavačka delatnost, realizacija zajedničkih programa u oblasti pozorišne umetnosti, kao i u oblasti bibliotečko-informacionih nauka. S tim u vezi, Narodna biblioteka Srbije pružiće neophodnu podršku biblioteci Narodnog pozorišta, a sa druge strane otvoriće i svoje prostore za one sadržaje koje Nacionalni teatar može da realizuje u samom zdanju Narodne biblioteke – rekao je Ristić i dodao da ga veoma raduje činjenica što je ovaj sporazum potpisan na jedan tako značajan datum, a to je Svetski dan knjige.  
M.B.