Vesti

POTPISAN PROTOKOL O SARADNjI SA ADVOKATSKOM KOMOROM SRBIJE

25 januar 2012

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović i predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević potpisali su u sredu 25. januara Protokol o saradnji.

Na ceremoniji održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta Đurović je rekao da je ta Kuća na ovaj način dobila još jednog prijatelja – instituciju od velikog značaja za našu zemlju i njene građane.
On je istakao da se Nacionalni teatar trudi da njegovi prijatelji budu najbolji iz oblasti iz kojih dolaze i podsetio da su u prethodnom periodu potpisani Sporazumi o saradnji sa „Radio – televizijom Srbije“, „Službenim glasnikom“, „Poršeom“...
Đurović je najavio da će početak saradnje sa Advokatskom komorom Srbije zvanično biti obeležen 11. februara promocijom knjige Veljka Guberine „Istorija srpske advokature“ koja će se održati u 12 časova na Sceni „Raša Plaović“.   
- Uveren sam da i ovaj protokol, kao i ostali koje smo do sada potpisali, neće biti mrtvo slovo na papiru, pošto papir trpi sve, nego će biti nešto što će i u budućnosti predstavljati pravni osnov za dugoročnu saradnju ove dve institucije, nezavisno od toga ko bude na njihovom čelu. Brinućemo o individualnom i zajedničkom interesu, a naš zajednički interes je da budemo u službi naroda naše zemlje i institucija koje predstavljamo... Uverio sam se da se i advokatura i pozorište bore za jednu jedinu reč, a ona se zove istina – rekao je Đurović.
On je dodao da će povodom 150 godina od osnivanja Srpske advokatske komore, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 25. februara u 12 časova biti održana Svečana akademija, dok će u večernjem terminu (19,30) biti odigrana kultna baletska predstava „Ko to tamo peva“.
Đorđević se zahvalio Đuroviću na srdačnom prijemu i napomenuo da je upravo taj veliki jubilej koji će obeležiti Advokatska komora Srbije bio povod da se zaključi jedan ovakav sporazum.
Prema njegovom mišljenju, advokatura Srbije dobila je još jedan dom „gde ćemo se osećati kao kod svoje kuće“.
Đorđević je naglasio da na isti način i zaposleni u Narodnom pozorištu mogu da dolaze u Advokatsku komoru Srbije koja je danas članica mnogih srodnih svetskih organizacija i udruženja.  
On je podsetio da je 1862. godine, za vreme vladavine Obrenovića, donet prvi Zakon o pravozastupnicima i napomenuo da advokatura u Srbiji, još od tada postoji kao nezavisna profesija.
Đorđević je primetio da između advokature i pozorišta, „postoji jedna sigurna veza, makar kada je u pitanju ono što se događa na sceni“.
- Advokati su takođe na sceni, s tim što mi ne glumimo. Mi imamo stvarne životne priče koje živimo zajedno sa našim klijentima i zajedno ih igramo, ne na sceni, koja se zove pozornica, nego u sudnici. Poseban značaj potpisivanja ovog ugovora jeste da je on prvi koji smo potpisali u ovoj godini našeg jubileja. Neka i to bude dobar predznak za početak ove saradnje – rekao je Đorđević.  
M.B.