Vesti

POTPISAN PROTOKOL O SARADNjI SA POZORIŠNIM MUZEJOM VOJVODINE

9 decembar 2010

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović i direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine Zoran Maksimović potpisali su u četvrtak 9. decembra Protokol o saradnji.

Na svečanosti održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta, rečeno je da su tim činom stvorene osnove za zajedničku organizaciju i realizaciju domaćih i inostranih umetničkih, naučnih, izdavačkih, manifestacionih i drugih projekata i programa čiji je cilj da se neguje i propagira pozorišna umetnost i kultura.
Maksimović je rekao da je veoma zadovoljan što je ta institucija potpisala protokol sa Nacionalnim teatrom i istakao da svi koji rade u pozorištu, bez obzira da li se nalaze “sa ove ili one strane scene”, treba da ulože maksimum.  
- Svako vreme je teško po sebi i za sebe... Na nama je da uložimo napor i da pozorišnu umetnost popularišemo i prezentujemo na najbolji mogući način, gde god je to moguće – kazao je Maksimović.
Prema njegovim rečima, u tom smislu, neophodno je da se stigne i do nekih zaseoka, a ne samo do pozorišnih centara.
- Najbolji način jeste smišljeno, zajedničko planiranje, jer više glava će svakako bolje znati da određene stvari postavi i unapredi – ocenio je direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine.
Đurović se složio sa Maksimovićevom konstatacijom istakavši da je “veoma bitno da se čuju mišljenja što većeg broja ljudi i da se ne zatvramo u sopstvene avlije, jer se bojim, da smo i ovako mali”.
Pre potpisivanja protokola, održana je promocija knjiga koje je Izdavačka delatnost Pozorišnog muzeja Vojvodine objavila tokom ove godine, a među kojima su “Mala istorija srpskog pozorišta” i "Počeci srpskog profesionalnog nacionalnog pozorišta" Petra Marjanovića, “Rane komedije Jovana Sterije Popovića” Nebojše Romčevića, “Pozorišna lutkarnica” Šandora Hartiga, “Tragom srpske drame i pozorišta” Đorđa Đurđevića, “Moja profesija” Sergeja Obrascova, “Odlike dramske bajke” Milivoja Mlađenovića, “Mira Banjac, njom samom” Vesne Krčmar, “Tragom saživota” Katalin Kaič, “Slike minulog vremena” Radomira Putnika...
Pored Đurovića, prisutne je pozdravila i kustoskinja Prve stalne postavke Zorica Janković koja je podsetila da je Zoran Maksimović “bio prvi koji nam je javno pružio podršku u formiranju našeg muzeja i prvi koji je javno zaželeo doborodšlicu u veliku porodicu muzeja u Srbiji”.
- Naravno, mi smo tu ruku podrške sa zadovoljstvom prihvatili, a sve u cilju, kako sam gospodin Maksimović kaže, negovanja, promovisanja i popularizacije pozorišne umetnosti i pozorišne istorije. Zato nije slučajno što danas, u okviru ciklusa “Promocije”, prvu promociju počinjemo sa Pozorišnim muzejem Vojvodine – kazala je ona.
Urednik Izdavačke delatnosti Narodnog pozorišta Željko Hubač napomenuo je da je Pozorišni muzej Vojvodine “jedna od onih, uslovno rečeno, izdavačkih kuća koja ima zaista ozbiljnu izdavačku delatnost unazad godinama”.
On je naglasio da je ta kulturna institucija i u poslednjih nekoliko godina, kada je bilo veoma teško štampati knjige, uspela da održi taj kontinuitet i podsetio da je Izdavačka delatnost Narodnog pozorišta sa njom “u više navrata intenzivno sarađivala na nekoliko, nama, jako značajnih naslova”.
Dogovoreno je da se sva izdanja Pozorišnog muzeja Vojvodine ubuduće mogu nabaviti i u knjižari Muzeja Narodnog pozorišta. 
M.B.