Vesti

Potpisan Protokol o saradnji sa Nacionalnom operom i baletom iz Tirane

6 jun 2018

Protokol o saradnji između Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalne opere i baleta iz Tirane, potpisan je 6. juna u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

Tim ugovorom, koji su u prisustvu ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, potpisali upravnici Dejan Savić i Zana Ćela, predviđeno je proširenje i unapređenje umetničke saradnje dve Kuće na osnovu zajedničkih interesa.

Naglašavajući da je ovo „lep i značajan trenutak u oblasti kulture između Albanije i Srbije“, Vukosavljević je rekao da ministarstvo, na čijem se čelu nalazi, „sa velikim zadovoljstvom pruža punu podršku ovom obliku saradnje i potpisanom protokolu“.

Prema njegovim rečima, sporazum predstavlja nastavak jedne dobre saradnje koja već izvestan period postoji između tih dveju značajnih nacionalnih ustanova kulture.

„Ovim pisanim sporazumom, ta saradnja dobija i zvaničan oblik kome, naglašavam još jednom, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije daje punu podršku. Prošle godine, u Tirani, Srbija i Albanija su potpisale Sporazum o kulturnoj saradnji između dve zemlje i mi očekujemo da će naša saradnja u toj oblasti, u godinama koje dolaze, doživljavati puni procvat“, kazao je ministar.

On je ocenio da su trenutni odnosi u oblasti kulture dobri, ali i da postoji značaj prostor za dalje unapređivanje te saradnje.

„Za sada se ta saradnja sprovodi u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, povećava se prevodilačka aktivnost, postoji i saradnja nezavisnih kulturnih scena dve države... Dobra osnova je, dakle, prisutna i očekujemo da oba ministarstva i nezavisna kulturna scena dve zemlje još više unapređuju tu saradnju. Srbija je temeljno zainteresovana  za proširenje i unapređenje saradnje u oblasti kulture u ovom delu Evrope i mi u tom pravcu, zaista, činimo značajne iskorake. Očekujem, dakle, da ćemo kroz institucionalnu i vaninstitucionalnu saradnju učiniti da se kroz kulturu, koja je jedan izuzetno značajan alat za razumevanje naroda, ohrabre i unapređuju ovi procesi koje ta oblast, naravno, nužno sa sobom nosi, a to su upoznavanje, zbližavanje i bolje razumevanje naroda. Republika Srbija i Republika Albanija na tom polju imaju dosta da pruže jedna drugoj“, ukazao je Vukosavljević.

On je podsetio da je Narodno pozorište u Beogradu jedna od najvažnijih ustanova srpske kulture i istakao da u godini kada ta ustanova obeležava značajan jubilej – 150. godina postojanja, „ovaj sporazum nudi jedan dokaz u pogledu činjenice da Nacionalni teatar vrši značajnu kulturnu ulogu kako u Srbiji, tako i u njenom predstavljanju u inostranstvu“.

Ministar je upravniku Saviću uputio čestitke na dosadašnjim uspešnim rezultatima i poželeo mu uspehe u budućem radu.

Ćela je zahvalila ministru Vukosavljeviću na podršci, a Saviću na izuzetnim naporima da se ova saradnja realizuje.

Ona je kazala da će se ovim sporazumom stvoriti uslovi za proširenje i unapređenje umetničke saradnje dve Kuće na osnovu zajedničkih interesa.

Na taj način, kako je istakla, biće omogućeni najbolji uslovi za međunarodnu pozorišnu i umetničku saradnju koja podrazumeva razmenu predstava, autora, umetnika i drugih stručnjaka, zajedničku koprodukciju predstava kao i druge oblike saradnje koji su od interesa za oba pozorišta.

Ćela je rekla da se oni zalažu za koncept „Kultura bez granica“, podsetivši na tradicionalno mešanje kultura na prostoru Balkana, i dodala da je u Beogradu da izrazi želju albanskih umetnika, kao i ministarke kulture Albanije Mirele Kumbaro-Furdži i premijera Edija Rame da se saradnja u oblasti kulture dve zemlje unapredi i poveća.

Savić je ukazao na činjenicu da, kao traženi evropski dirigent, koristi okolnosti da u svakoj zemlji u kojoj je pozvan da gostuje, nastoji da ostvari institucionalnu saradnju na nekom višem nivou.  

„Tako je bilo i u Albaniji, kad sam pre pet, šest godina gostovao u Tirani, upravo u Nacionalnom teatru opere i baleta, a rezultat toga bilo je gostovanje albanskog baleta, ovde i u Novom Sadu, kao i dolazak soprana svetske reputacije Inve Mule koja je u Narodnom pozorištu pevala ulogu Mimi u Pučinijevim „Boemima“. Ovim sporazumom, predviđena je saradnja na najvišem mogućem nivou koji srpska i albanska strana mogu da ponude“, rekao je Savić.

Kao prve konkretne korake, najavio je razmene umetnika i postojećih produkcija, a u okviru toga, Narodno pozorište će ugostiti najznačajnije albanske soliste zavidne svetske karijere, dok su predstavnici albanske Nacionalne opere i baleta pokazali interesovanje za saradnju sa srpskim koreografima, kostimografima i scenografima.

On je zahvalio ministru kulture Vukosavljeviću i njegovom ministarstvu na, kako je rekao, posebno izraženom senzibilitet prema međunarodnoj saradnji.

Savić je ocenio da resorno ministarsvo, u tom smislu, veoma dobro shvata činjenicu koliko je kultura značajna za međunarodnu saradnju i koliko je u stanju da izgradi i obnovi mostove i da održava dobre veze među sredinama i narodima.

Takođe, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu je zahvalio ambasadoru Albanije u Beogradu Iljiru Bočki i našem ambasadoru u Tirani Miroljubu Zariću koji zdušno podržavaju ovu saradnju.

„To nije samo saradnja između dva teatra, ovo, ko ume da pročita, ima mnogo veći i širi značaj. Mislim da nas čeka uzbudljivo vreme, u onom najboljem umetničkom smislu, i sve ostalo što to prati“, dodao je Savić.
M.B.