Vesti

POTPISAN PROTOKOL O SARADNjI SA NACIONALNIM TEATROM OPERE I BALETA IZ TIRANE

8 april 2016

Protokol o saradnji između Narodnog pozorišta u Beogradu i  Nacionalnog teatra Opere i Baleta iz Tirane, potpisan je u petak 8. aprila u Muzeju Nacionalnog teatra.
Tim ugovorom, koji su potpisali čelnici dve Kuće Dejan Savić i Ilir Kerni, stvorene su, između ostalog, osnove za dugoročnu saradnju u oblasti zajedničke produkcije, razmene gostovanja predstava i umetnika, kao i drugih oblika pozorišne saradnje koji su od interesa za oba teatra.
Takođe, u okviru realizacije međunarodne saradnje, uključeno je uzajamno promovisanje u vezi sa gostovanjima ansambala na festivalima i drugim međunarodnim pozorišnim manifestacijama.
Savić je ocenio da je potpuno prirodno da se odvija saradnja između dva teatara koji imaju isti značajni nivo u svojim državama i podsetio da Narodno pozorište već ima potpisane sporazume sa nekim od nacionalnih pozorišta iz regiona i okruženja.  
On je izrazio očekivanje da će potpisivanje protokola, čiji je jedan od ciljeva  negovanje i propagiranje pozorišne umetnosti i kulture, doprineti da dve ugledne Kuće imaju mnogo bolju i kvalitetniju saradnju nego do sada.
Kerni se zahvalio Saviću na gostoprimstvu i naglasio da za njega i Nacionalni teatar Opere i Baleta iz Tirane potpisivanje ovog ugovora sa jednom takvom Kućom, kao što je Narodno pozorište u Beogradu, predstavlja veliku čast i zadovoljstvo.
Potpisivanju Protokola prisustvovao je i ambasador Albanije u Beogradu Iljir Bočka koji je izrazio zadovoljstvo što je postignut dogovor o zajedničkoj saradnji i istakao da će ona sigurno biti od velike koristi za oba pozorišta.
Povodom početka saradnje, večeras će na Sceni „Raša Plaović“ Nacionalni teatar opere i baleta iz Tirane gostovati sa jednočinim baletima „Noces“ i „La Stravaganza“ u koreografiji proslavljenog umetnika Anželina Preljokaža.
Pomenuta saradnja, koja je inicirana prilikom prošlogodišnje Savićeve poseti Tirani, biće nastavljena već 25. maja gostovanjem proslavljene albanske umetnice - soprana Inve Mule koja će u Pučinijevoj operi "Boemi" pevati ulogu Mimi.
M.B.