Vesti

POTPISAN UGOVOR O SARADNjI SA TEATROM „UJ SZINHAZ„ IZ BUDIMPEŠTE

1 jul 2011

Protokol o saradnji između Narodnog pozorišta u Beogradu i Novog teatra (Új Színház) iz Budimpešte potpisan je u petak 1. jula, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

U prisustvu Njegove ekselencije ambasadora Republike Mađarske u Beogradu, gospodina Oskara Nikovica, i ministra kulture Republike Srbije, gospodina Predraga Markovića, ugovor su potpisali direktor Novog teatra, gospodin Ištvan Marta, i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, gospodin Božidar Đurović.
Direktorka marketinga Ljiljana Lazić Mihajlović kazala je da se Novi teatar, jedno od najznačajnijih državnih dramskih pozorišta u Budimpešti, nalazi u blizini zgrade Mađarske nacionalne opere, i da je repertoarski okrenuto novim scenskim čitanjima klasične i moderne drame.
Ona je rekla da su učesnici Protokola saglasni u nameri da prošire i unaprede umetničku saradnju na osnovu zajedničkih interesa sa dubokim uverenjem da će na taj način omogućiti najbolje moguće uslove za međunarodnu pozorišnu i umetničku saradnju.
Đurović je najavio da će saradnja zvanično početi 12. oktobra ove godine gostovanjem predstave „Šuma“ Nikolaja Ostrovskog u režiji Egona Savina, a nastaviće se početkom decembra, kada će Narodno pozorište na sceni u Budimpešti izvesti jednu od predstava sa aktuelnog repertoara.
Prema njegovim rečima, sve ovo ne bi moglo da bude realizovano, da nije bilo ozbiljne podrške Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Republike Mađarske u Srbiji.
Đurović im se zahvalio na tome i izrazio nadu da se saradnja neće zadržati samo na razmeni predstava, već da bi u nekoj bližoj budućnosti mogla biti proširena i na koprodukciju.
- Sve je, što je veoma bitno, zasnovano na zdravim ekonomskim temeljima i reciprocitetu sa osnovnom idejom da ovaj protokol ne zavisi od dvojice upravnika, ministra kulture i ambasadora. Jer, mi smo promenjivi, a naši teatri su, verujem, večni – rekao je upravnik Narodnog pozorišta. 
Zahvalivši se upravi Narodnog pozorišta na ukazanom gostoprimstvu, Marta je istakao da očekuje lepu i dugotrajnu saradnju.
- Tokom naših istorija imali smo slične muke i slična stradanja. Mislim da pozorišna umetnost predstavlja jednu vrstu mosta, koja neće povezati samo Budimpeštu i Beograd. Nadam se da ćemo u narednim godinama to razviti i pokušaćemo da sarađujemo i sa drugim teatrima u Evropi – rekao je Marta.
On je kazao da Novi teatar ima „samo“ 102. godine i naglasio da je njegov najjači adut kvalitet produkcije, bez obzira da li je reč o operskoj, dramskoj ili baletskoj predstavi.
Marta je naveo da je „jedna značajna stanica u životu Novog teatra“ i predstava „Šuma“ u Savinoj režiji. On je kazao da je uprkos jezičkoj barijeri, urađena veoma kvalitetna predstava, zahvaljujući odličnom reditelju i dobroj glumačkoj ekipi.
Direktor Novog teatra je najavio da će početkom septembra na konferenciju za novinare, na kojoj će biti najavljena nova sezona, pozvati u goste rukovodstvo Narodnog pozorište kako bi i tamošnjoj javnosti bila predstavljena saradnja sa tom Kućom.
Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković naglasio je da je osnovni smisao ovog sporazuma da pozorišni ljubitelji u Budimpešti i Beogradu imaju raznovrsniju i kvalitetniju ponudu i dodao da je veliko zadovoljstvo podržavati ovakve projekte.  
Nikovic je primetio da je kultura „najbolji nosilac naših najboljih evropskih vrednosti“ i zahvalio se upravnicima oba pozorišta što su potpisivanjem ovog sporazuma zapravo „odradili“ posao koji „leži na ambasadama“ čiji je zadatak da rade na zbližavanju dva naroda.
M.B.