Vesti

POTPISAN UGOVOR O SARADNjI SA KOMPANIJOM TELENOR

27 oktobar 2011

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović i predsednik komapnije „Telenor“ za Srbiju Ćel Morten Jonsen potpisali su u četvrtak 27. oktobra Sporazum o saradnji.

Na konferenciji na novinare održanoj tim povodom u Muzeju Narodnog pozorišta, šef sektora marketinga Nacionalnog teatra Ljiljana Lazić Mihajlović kazala je da su dve institucije i pre potpisivanja protokola, imale veoma uspešnu saradnju. Ona je podsetila da je zahvaljujući Telenor fondaciji, u junu ove godine na Velikoj sceni puštena u rad oprema za audiodeskripciju čime je slepim i slabovidim osobama omogućeno da nesmetano prate predstave. Takođe, ovi uređaji biće instalirani i na Sceni „Raša Plaović“, čija je adaptacija u toku, a otvaranje je planirano za Dan pozorišta 22. novembar.
U delu prostora te scene namenjenog publici, Telenor fondacija sa velikim udelom investira radove na adaptaciji toaleta koji će biti prilagođeni licima sa posebnim potrebama.
Gospođa Lazić Mihajlović je dodala da je u planu i koprodukcija između Opere Narodnog pozorišta i Opere iz Osla.
Primetivši da dve institucije „traju zajedno 299 godina“, upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović je istakao da je reč o starim, proverenim Kućama koje se bave različitim poslovima, ali su „u svom domenu najbolje ili u redu najboljih“.
- Narodno pozorište želi da sarađuje sa najboljima, a potpisivanje ovog sporazuma, kao i prethodnih koje smo potpisivali, upravo svedoči o tome. Ovaj akt će nam omogućiti da našu saradnju širimo u obostranom interesu. Narodno pozorište želi da bude deo najboljih, kao i da među svojim prijateljima ima najbolje, prvorazredne – rekao je on.
Đurović je najavio da će zahvaljujući Telenor fondaciji, 21. novembra biti promovisana
foto-monografija Narodnog pozorišta autorke Dine Jonson, a posle toga, na prvoj galeriji i u foajeu druge galerije, biće otvorena izložba fotografija inspirisanih tom monografijom.
Prema njegovim rečima, taj značajan poduhvat, koji je veoma bitan za promociju Narodnog pozorišta, urađen je u saradnji sa Akademijom umetnosti i Telenor fondacijom koja je sama finansirala kompletan projekat.
Đurović je rekao da će fondacija Narodnom pozorištu izdvojiti 1200 besplatnih primeraka monografije.   
Predsednik Telenora za Srbiju Ćel Morten Jonsen izrazio je zadovoljstvo što je ta komapnija potpisala ugovor o saradnji sa, kako je rekao, prvom kućom Srbije u umetnosti.
Govoreći o aktivnostima Telenora, čija je tradicija duga 156 godina, on je rekao da ta kompanija redovno učestvuje u svakodnevnom životu ljudi u zemljama u kojima posluje i istakao da njihove usluge u našoj zemlji koristi 3,1 milion ljudi.
Gospodin Jonsen je kazao da je Telenor pre četiri godine u Moskvi uspostavio saradnju sa čuvenim Boljšom teatrom i naglasio da je posle toga usledila povećana razmena umetnika iz tog pozorišta sa kulturnim institucijama u Norveškoj.
- Mi želimo da naše učešće, u tom smislu, povećamo i nastavimo i ovde, u Srbiji. Narodno pozorište, kao institucija koja objedinjuje nacionalne težnje i aspiracije stanovništva u Srbiji, je sasvim prirodan parner – ocenio je Jonsen, dodavši da sa velikim nestrpljenjem iščekuje nastavak planirane saradnje.
M.B.