Vesti

POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI SA DÜSSELDORFER SCHAUSPIELHAUS-om

7 oktobar 2012

Narodno pozorište u Beogradu sklopilo je 6. oktobra Sporazum o saradnji sa jednim od najrelevantnijih nemačkih i evropskih teatara Düsseldorfer Schauspielhaus-om.

U ime dve Kuće, završnicu razgovora definisali su zamenik upravnika Narodnog pozorišta Borislav Balać, direktor Drame Molina Udovički Fotez i umetnički direktor Düsseldorfer Schauspielhaus-a Stafan Valdemar Holm.
Tom prilikom dogovorena je razmena predstava između dva pozorišta, kao i drugi oblici umetničke saradnje.
Planirano je da realizacija Sporazuma počne na proleće sledeće godine ili početkom sezone 2013/2014 kada bi ansambl Düsseldorfer Schauspielhaus-a gostovao na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sa Šekspirovim remek-delom „Hamlet“.
Predstavu je režirao Holm, a naslovnu ulogu tumači Aleksandar Radenković (na slici), jedan od najpopularnijih nemačkih glumaca mlađe generacije, rođen 1979. godine u Novom Sadu.
Holm, koji je u Dizeldorf stigao prošle godine nakon dugogodišnjeg uspešnog rukovođenja prestižnim Kraljevskim dramskim pozorištem „Dramaten“ iz Stokholma, stari je znanac beogradske teatarske publike. Na Sceni „Raša Plaović“ izvođen je njegov komad „Ptiče ili Pravda za Zigfrida“ u režiji Anje Suše, a u februaru 2010. godine na Veliku scenu, kao gostujući reditelj, postavio je Euripidove „Bahantkinje“.
M.B.