Vesti

Potpisan Sporazum o saradnji sa Nacionalnom operom iz Alžira

4 jun 2019

Sporazum o saradnji Narodnog pozorišta i Nacionalne opere iz Alžira, potpisan je 4. juna u Beogradu, u prisustvu ambasadora Alžira u Srbiji Abdelhamida Šebšuba.

Sporazum, koji su potpisali čelnici dve Kuće - Ivana Vujić i Nur Edin Saudi, podrazumeva koprodukcije, razmene predstava, ansambala i solista, kao i međusobnu tehničku pomoć i saradnju.

„Potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Operom grada Alžira smatramo neobično važnim za razvoj srpske opere i baleta koji će imati jedan izuzetan prijateljski prostor. S druge strane naši prijatelji iz Alžira će sa svojim ansamblima, orkestrima i solistima biti dobrodošli na scenama Narodnog pozorišta u Beogradu“, rekla je Vujić.

Saudi je kazao da je počastvovan i veoma ponosan što je u prilici da potpiše prvi protokol o saradnji Nacionalne opere Alžira sa Narodnim pozorištem u Beogradu.

„Nadam se da će ova saradnja imati pozitivne efekte na alžirsku Operu, koja je mlada institucija i ima tri ansambla – simfonijski, baletski i ansambl tradicionalne muzike“, istakao je Edin Saudi, koji je od Ivane Vujić dobio na poklon snimke predstava Narodnog pozorišta.

On je rekao da sa nestrpljenjem očekuje da vidi reakcije srpske publike na tradicionalne plesove i muziku Alžira koje će predstaviti i pozvao Ivanu Vujić da poseti Alžir od septembra.