Vesti

U Banjaluci potpisan Protokol o saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske

9 februar 2022

V. d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić i v. d. upravnika Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić, potpisali su 9. februara, u tom teatru u Banjaluci, Protokol o saradnji.

Potpisani Protokol tiče se unapređivanja saradnje radi razvoja profesionalnih i umetničkih delatnosti obe institucije, što između ostalog podrazumeva razmenu predstava sa postojećih repertoara, zajedničku produkciju pozorišnih komada, zajedničke nastupe na festivalima, razmenu teatrološke građe, kao i druge vidove saradnje.

Na pres-konferenciji, organizovanoj, povodom tog događaja, v. d. umetničkog direktora NPRS Aleksandar Stojković istakao je da je „Narodno pozorište u Beogradu i u bivšoj Jugoslaviji bila jedna od najznačajnijih i najvećih pozorišnih kuća“. 

„Kada je srpska pozorišna kultura u pitanju, to je najveća pozorišna ustanova i možemo se pohvaliti da, otkako Narodno pozorište Republike Srpske postoji pod ovim nazivom, a i ranije, bili jako blagonakloni. Imali smo odličnu saradnju i to se nastavilo u proteklih godinu dana dolaskom novog upravnika, našeg velikog prijatelja Svetislava Goncića. Zaista smo naišli na punu podršku i gostovanja“, kazao je Stojković.

V. d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić kazao je da je veoma radostan što predstavlja taj teatar, kao i da mu je drago što ima priliku da ponovo bude u Banjaluci, u ovom pozorištu u kome je imao prilike da igra. 

„Vrlo dobro poznajem ansambl ovog pozorišta i pratim njegov rad. Imate veoma dobru strukturu ansambla i zato mislim da će naša saradnja ove godine, za početak sa ova dva gostovanja, biti još kvalitetnija, i nadam se da ćemo tu saradnju produbiti i kroz zajedničke aktivnosti koje podrazumevaju, naravno, rad na nekom zajedničkom projektu. Kao nacionalni teatar upućeni smo na klasiku, ali i na modernu klasiku. Upućeni smo na naše pisce, koji ne moraju biti nužno iz dramske literature, nego i pisce koje, uz saradnju sa dramaturzima, možemo predstaviti u dramskom obliku. Nadam se da ćemo i tu imati ideja za saradnju, koja podrazumeva i razmenu iskustava i na teorijskom planu i po drugim osnovama. Mislim da je ovo zajednički značajan trenutak da te veze produbimo, učvrstimo. Započeli smo XXI vek i ako ne znamo gde idemo, jer budućnost je uvek neizvesna i dobro je što je tako, to znači da je kreativna, inače bi bila čisto administriranje, ali bar znamo gde smo bili. Treba negovati korene i treba podržavati ono zbog čega su ovakvi nacionalni teatri i nastajali. Mislim da ćemo tako napraviti dobru saradnju i naš je zadatak da se potrudimo da bude što bolja“, rekao je Svetislav Goncić.

Narodno pozorište gostovaće večeras (9. februar) u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci Nušićevom komedijom „Ožalošćena porodica“ u režiji Jagoša Markovića, a dan kasnije, 10. februara, biće izveden savremeni balet „Sedam smrtnih grehova“ u koreografiji Igora Pastora. 

Direktorka Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez naglasila je da veruje da će publika Narodnog pozorišta Republike Srpske uživati u predstavi „Ožalošćena porodica“i da će ansambl Drame opravdati ukazano poverenje.

„Mi dolazimo sa ansamblom vrlo poznatih glumaca koji su napravili fantastične uloge u ovoj predstavi sa uvek voljenim Nušićem. Volela bih da neka vaša predstava bude uskoro na sceni našeg pozorišta jer mislim da je ta razmena putem umetnosti ono što nas najviše povezuje i gde će i publika da ima pravi doživljaj i da možemo da idemo dalje u saradnji, da je produbimo. Nismo daleko i čini mi se da imamo iste poglede na umetnost, a to je ono što najviše i najlepše povezuje. Radujem se večerašnjem izvođenju, tu su: Nela Mihailović, Nebojša Dugalić, Radmila Živković, Saša Torlaković, naš gost iz Sombora, Dušan Matejić, Aleksandar Srećković Kubura, specijalni gost Danica Maksimović, Vanja Ejdus, tako da mislim da će ovo biti lep doživljaj i da će se pamtiti“.

Dijana Grbić, v. d. upravnika Narodnog pozorišta Republike Srpske, zahvalila je svom kolegi iz Narodnog pozorišta u Beogradu na brzom reagovanju na poziv za saradnju.

„Saradnja između Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Beogradu postoji već dugo, ali smo želeli da je ozvaničimo kroz jedan pisani dokument, gde smo tačno precizirali pravce te saradnje. Osim razmene programa, glumaca, rada na koprodukcijama u narednom periodu o kojima ćete imati priliku da čujete kada za to dođe vreme, značajna nam je razmena iskustava ljudi koji rade u tehničkom delu, koji mi vrlo često zaboravljamo, a koji takođe čine tkivo pozorišta. Pronašli smo mnogo dodirnih tačaka i u razgovorima i nadam se da će se to zaista i ostvariti, budući da od decembra, kada je to bilo najavljeno, već u februaru realizujemo prvi korak. Hvala im na dve predstave s kojima dolaze. Osim dramske predstave, koja je bliža našoj publici, tu je i baletska predstava koja banjalučkoj publici nije tako često dostupna, a radi se o izuzetno kvalitetnoj predstavi, tako da mislim da će ove dve predstave biti mali praznik kulture, o čemu govori i činjenica da smo tako brzo rasprodali ulaznice“, izjavila je Dijana Grbić.

Na kraju pres-konferencije, izrazila je svoje žaljenje zbog malog kapaciteta uslovljenog ograničenjima usled pandemije korona virusa, ali i izrazila nadu da dolazi bolje vreme koje će doneti više prilika za susrete.
 

Galerija