Vesti

Narodno pozorište potpisalo Sporazum o saradnji sa Narodnim pozorištem u Budimpešti

23 novembar 2018

Sporazum o saradnji između Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta u Budimpešti potpisan je 23. novembra uoči dvodnevnog gostovanja tog uglednog mađarskog teatra u srpskoj prestonici.

Tim ugovorom, koji su potpisali v.d. upravnika Nacionalnog teatra Ivana Vujić i njen kolega Atila Vidnjanski predviđeno je proširenje i unapređenje umetničke saradnje, na osnovu zajedničkih interesa.

Obraćajući se prisutnim predstavnicima medija, gospođa Vujić je, između ostalog, kazala da će na taj način, biti omogućeni najbolji uslovi za međunarodnu pozorišnu i umetničku saradnju koja podrazumeva razmenu predstava, autora, umetnika i drugih stručnjaka, zajedničku produkciju predstava kao i druge oblike saradnje koji su od interesa za oba pozorišta.

Takođe, Protokol će omogućiti i boravak glumaca Narodnog pozorišta na radionicama koje organizuje Narodno pozorište u Budimpešti i obrnuto.

Ivana Vujić je istakla i da je veoma ponosna i srećna što prvi dokument, kao čelni čovek Narodnog pozorišta, potpisuje upravo sa dragim mađarskim kolegom, koji je, takođe reditelj, kao i ona. 

Vidnjanski je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom, poručivši da je siguran da će on doprineti podizanju saradnje na viši nivo.

„Čovek ne može tako lako naći prijatelje. U ovih šest godina koliko radim u ovom pozorištu, mi smo, ipak, uspeli da nađemo mnogo dobrih prijatelja, a danas smo našli još jedne, ovde u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ljudi koji rade u kulturi trebaju da se povezuju i da sarađuju”, rekao je Vidnjanski.

On je podsetio da je predstava „Rodoljupci“, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, 14. aprila 2016. godine s velikim uspehom gostovala u Narodnom pozorištu u Budimpešti, u okviru trećeg „MITEM”-a (Madách International Theatre Meeting) i najavio da će na tom festivalu, sledeće godine, takođe u aprilu, biti izveden Čehovljev „Ivanov“, u režiji Tatjane Mandić Rigonat. 

Narodno pozorište u Budimpešti, koje gostuje u Beogradu u okviru manifestacije „Nedelja mađarske kulture u Srbiji“, izvešće dve predstave na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, obe u režiji Atile Vidnjanskog, koje pomeraju žanrovske granice -  „Vrteška“ (23. novembra) i dan kasnije, „Ban Bank“.

„Vrteška“ kombinuje prozu, ples i muziku, a „Ban Bank“ je na granici kamernog pozorišta koji daje priliku da se publici približi „dramski konflikt“, „jezik napetih emocija“.

Narodno pozorište u Budimpešti otvoreno je 22. avgusta 1837. godine pod nazivom „Peštansko mađarsko pozorište“, a od 1840. deluje pod sadašnjim nazivom. 

Na repertoaru se uglavnom nalaze klasična dela svetske dramske literature i savremeni mađarski komadi. 

Nova pozorišna zgrada, svečano otvorena 15. marta 2002. godine, jedinstvena je u Evropi zahvaljujući svojim savremenim i veoma neuobičajenim tehničkim mogućnostima koje ima. 
M.B.

 

Galerija