Vesti

Narodno pozorište u Beogradu i Nacionalni dramski teatar Rusije „Aleksandrinski“ potpisali Sporazum o saradnji

13 mart 2023

Sporazum o saradnji Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog dramskog teatra Rusije „Aleksandrinski“ iz Sankt Peterburga, potpisali su 13. marta u Beogradu Svetislav Goncić i Sergej Vitaljevič Jemeljanov.

Dogovoreno je da dve Kuće u okviru svojih aktivnosti razvijaju saradnju u oblasti kulture i umetnosti u cilju promovisanja razvoja, očuvanja i širenja pozorišne umetnosti, očuvanja istorijskog i kulturnog nasleđa, razvoja i popularizacije nacionalnih kulturnih vrednosti.

Na taj način, biće omogućeni najbolji uslovi za organizovanje i održavanje uzajamnih gostovanja, kreativnih susreta, okruglih stolova, konferencija i master časova sa delatnicima iz oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i  književnosti.  

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić izrazio je zadovoljstvo što će se ovim putem još više razvijati i učvrstiti „naša saradnja i dobri odnosi“.

„Ovo je veoma važna stvar za nas s obzirom na to da smo i u istorijskom kontekstu, kao nacionalni teatar, povezani s tim uglednim i značajnim ruskim pozorištem“, kazao je Svetislav Goncić.

„Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja i za nas, takođe, veoma važnu stvar. Ja bih ga nazvao „pobratimskim“, pogotovu ako uzmemo u obzir činjenicu da Srbiju i Rusiju, tokom naše viševekovne bratske istorije, povezuje veoma mnogo stvari. Na ovaj način ta tradicija se nastavlja i potvrđuje naše zajedničke planove za narednih nekoliko godina“, rekao je direktor Nacionalnog dramskog teatra „Aleksandrinski“ Sergej Vitaljevič Jemeljanov.

Čelnici pozorišta su nakon toga, u holu partera Velike scene otvorili izložbu sa skicama scenografija iz raznih predstava koje su izvođene na sceni „Aleksandrinskog“, jednog od najstarijih pozorišta u Rusiji. 

Galerija