Vesti

Nacionalni dramski teatar Rusije „Aleksandrinski” gostuje 26. i 27. septembra sa Gogoljevom „Ženidbom”

15 septembar 2023

 
Nacionalni dramski teatar Rusije „Aleksandrinski” iz Sankt Peterburga gostovaće 26. i 27. septembra (19:30) na Velikoj sceni Narodnog pozorištu u Beogradu sa čuvenom komedijom „Ženidba”, slavnog ruskog klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

Gostovanje jednog od najvećih i najvažnijih ruskih pozorišta, koje sarađuje sa brojnim kućama u svetu, biće realizovan u okviru Sporazuma o saradnji koji je potpisan 13. marta ove godine između Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog dramskog teatra Rusije „Aleksandrinski“.

Popularnu komediju, napisanu 1832. godine, koja publiku širom sveta osvaja čudesnim humorom i neuhvatljivim karakterima - autsajderima koji pokušavaju pronaći svoje mesto u svetu, pa se guraju, komešaju, bore, nadmudruju, svađaju, vesele… režirao je Valerij Vladimirovič Fokin, narodni umetnik Rusije, dobitnik mnogih državnih nagrada. 

Struča kritika u Rusiji ocenila je njegovu postavku kao „jednu od najmaestralnijih i najsmešnijih pozorišnih predstava u poslednjih nekoliko godina”. 

U fokusu predstave je oštar sukob između Potkoljosina - glavnog junaka, koji nastoji da sačuva svoj lični svet i pomalo apsurdne i haotične stvarnosti koja ga okružuje i koja ga „provocira da izvodi najneverovatnije vratolomije i učestvuje u smešnim situacijama koje kao da nameće neka zla sila“.

U kritici objavljenoj u listu „Rosiskaja Gazeta” navodi se da je režija „Ženidbe”, koja je, između ostalih, dobila i prestižnu Nagradu Ruskog nacionalnog pozorišta „Zlatna maska“, urađena „neočekivano i originalno”, ali i naglašava da je reč o spektakularnoj predstavi, jasnoj i savršeno postavljenoj koja će „definitivno izdržati test vremena”. 

Kritika u „Nezavisimajoj gazeti” primećuje da je Potkoljosin „sanjar, čak delimično i pesnik“ kome je reditelj Fokin dao „pravo da ostane lirski lik i da se ne ženi“. 

Takođe, u istom tekstu, ocenjeno je da je fascinantno „sa kakvom veštinom“ Vladimir Koševoj, jedan od najpopularnijih ruskih pozorišnih i filmskih glumaca „vodi Potkoljosinov poslednji monolog pre njegovog skoka sa prozora“. 

U predstavi igraju i Ivan Jefremov (Kočkarjov - Potkoljosinov prijatelj), Vasilisa Aleksejeva (Agafja Tihonovna - nevesta) i drugi.

Scenografiju i kostime kreirao je Aleksander Borovski, muziku je uradio Leonid Desjatnikov, dok je za dizajn svetla bio zadužen Damir Ismailov. 

Gogoljeva „Ženidba“, na sceni Nacionalnog dramskog teatra Rusije „Aleksandrinski”, prvi put je izvedena pre više od 180 godina - 9. decembra 1842. godine i od tada je, kroz brojne postavke, uvek predstavljala jedan od zaštitnih znakova tog pozorišta.

Predstava će biće titlovana na srpski jezik. 

Galerija