Vesti

Makedonski nacionalni teatar Skoplje gostovao sa predstavom „Život je lep“

8 decembar 2019

Makedonski nacionalni teatar Skoplje gostovao je 8. decembra na Velikoj sceni sa predstavom„Život je lep“, urađenoj po tekstu „Samoubica“ Nikolaja Erdmana, u adaptaciji i režiji Aleksandra Morfova.

Glavnog junaka ove crne komedije, malog, običnog čoveka koji ima svoj osobeni odnos prema životu koji nije opterećen velikim idejama, nego realnim životom u njegovom primarnom obliku - Semjona Semjonoviča Podsekaljnikova maestralno je tumačio Nikola Ristanovski.

U velikom ansamblu uloge su ostvarili i Nikolina Kujača (Marija Lukjanova), Zvezdana Angelovska (Serafima Ilinična), Saško Kocev (Aleksandar Petrovič Kalabuškin), Tanja Kočovska (Margarita Ivanovna), Emil Ruben (Aristarh Dominikovič Grand-Skubik), Gorast Cvetkovski (Viktor Abramovič), Slaviša Kajevski (Sergej Aleksandrovič), Blagoj Veselinov (Grigorij Pugačov), Aleksandar Gorgioski (Aleksej Stakanov)...

Reditelj je sačinio i izbor muzike, scenograf je Nikola Toromanov, kostime je uradila Marija Pupučevska, a koreografiju Inga Krasovska. 

Morfov nije uradio komad o samoubistvu, niti o smrti, već o jednom čoveku koji ponovo otkriva život i koliko je on, u stvari, lep.

Ova slojevita, smešno-tužna i raskošna predstava, o čoveku koji silazi do pakla, da bi shvatio da je život nesto veoma dragoceno, naišla je na veoma dobar prijem kod beogradske publike koja je stajaćim ovacijama nagradila kompletnu glumačku ekipu.  

Dragim gostima iz Skoplja, upravnica Ivana Vujić poklonila je, kako je istakla, s velikom ljubavlju Pečat Narodnog pozorišta, koji je, u ime ansambla, primio Nikola Ristanovski.

M.B.