Vesti

NACIONALNI BALET ALŽIRA GOSTOVAO SA PREDSTAVOM "PUTOVANjE"

28 maj 2013

Povodom otvaranja kulturne manifestacije "Dani kulture Alžira u Srbiji 2013", u utorak 28. maja na Velikoj sceni, ansambl Nacionalnog baleta Alžira izveo je predstavu "Putovanje".

Pre početka ovog muzičko-baletskog performansa, brojnoj publici, u kojoj je bio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, obratili su se pomoćnik upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Aleksandar Stamatović, ministarka kulture Alžira Kalide Tumi i ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Bratislav Petković.
Stamatović je rekao da Nacionalni teatar ima čast da bude realizator i domaćin prvom predstavljanju alžirske kulture u Srbiji koje se u okviru manifestacije "Dani kulture Alžira u Srbiji 2013", održava pod pokroviteljstvom predsednika Nikolića.
- Verujem da će ova predstava Nacionalnog baleta Alžira biti korak za dalju saradnju. Pored uvaženih gostiju i predsednika institucija u kojima će se održavati različiti programi, imam zadovoljstvo da pozdravim ministre kulture zemlje gosta i zemlje domaćina; gospođu Kalide Tumi i gospodina Bratislava Petkovića - rekao je Stamatović.
Ministarka Tumi je naglasila da se od sveg srca, u svoje i u ime delegacije koju predvodi, zahvaljuje predsedniku Nikoliću "na posebnoj časti koju nam je učinio što je večeras sa nama".
Ona se posebno zahvalila i ministru Petkoviću, kao i članovima republičke vlade, na dobrodošlici i spremnosti da se u Srbiji organizuje jedna ovakva manifestacija.
Gospođa Tumi je najavila da će u okviru "Dana kulture Alžira u Srbiji 2013", koji traju do 2. juna, pored Nacionalnog baleta, alžirska kultura biti predstavljena i na izložbama u Narodnoj biblioteci Srbije i Etnografskom muzeju, a "Putovanje" će, osim u Beogradu, biti izvedeno u Novom Pazaru i Vršcu.
Petković je izrazio uverenje da će ova manifestacija našoj publici pružiti mogućnost da se uveri u raznolikost alžirske kulture koja sažima bogato nasleđe Afrike, arapskog sveta i Mediterana.
- Dani kulture Alžira svedoče o prijateljskim odnosima između naše dve zemlje. Oni imaju istoriju dugu više od 50. godina i održavaju se pod pokroviteljstvom predsednika Republike i uz svesrdnu pomoć ambasade Alžira u Beogradu. Nadam se da će se publici u Srbiji svideti programi kulture i umetnosti tradicionalnog i savremenog Alžira koji će narednih dana biti predstavljeni. Pođimo na prvo putovanje kroz Alžir na koje će nas povesti Nacionalni balet u predstavi kojom zvanično otvaramo ovu manifestaciju - rekao je Petković.
Nacionalni balet Alžira osnovan je 1967. godine sa prevashodnim zadatkom očuvanja i vrednovanja izvornih narodnih igara, ali je otvoren i za tekovine svetske baštine, te u svom sastavu ima i ansambl savremenog i modernog plesa. Uigranošću i kvalitetom predstava, zauzeo je značajno mesto u zemlji i u inostranstvu, a plesači su često nagrađivani u Alžiru i na međunarodnim festivalima igre.
Članovi Nacionalnog baleta, čije predstave krase divni kostimi i raznolikost tipično alžirskih muzičkih zvukova, izveli su splet tradicionalnih igara iz više regiona Alžira, kao i koreografije koje prikazuju obične i posebne životne situacije.
M.B.