Vesti

NACIONALNI BALET ALŽIRA 28. MAJA GOSTUJE SA PREDSTAVOM "PUTOVANjE"

24 maj 2013

Povodom otvaranja kulturne manifestacije "Dani kulture Alžira u Srbiji 2013", u utorak 28. maja na Velikoj sceni (21,00), Nacionalni balet Alžira izvešće predstavu "Putovanje".

Nacionalni balet Alžira osnovan je 1967. godine sa prevashodnim zadatkom očuvanja i vrednovanja izvornih narodnih igara, ali je otvoren i za tekovine svetske baštine, te u svom sastavu ima i ansambl savremenog i modernog plesa. Uigranošću i kvalitetom predstava, zauzeo je značajno mesto u zemlji i u inostranstvu, a plesači su često nagrađivani u Alžiru i na međunarodnim
festivalima igre.
Nacionalni balet, čije predstave krase divni kostimi i raznolikost tipično alžirskih muzičkih zvukova, prikazaće publici u Srbiji splet tradicionalnih igara iz više regiona Alžira, kao i koreografije koje prikazuju obične i posebne životne situacije. Posle njihove predstave pod nazivom „Putovanje“, koja je svojevrsni poziv u nepoznato, publika napušta salu ozarena i zadivljena....
Dani kulture Alžira održavaju se od 28. maja do 2. juna, na osnovu potpisanog Programa saradnje u oblasti kulture između Vlade Demokratske Narodne
Republike Alžira i Vlade Republike Srbije, a u nameri da se unapredi saradnja u oblasti kulture i umetnosti.
- Verujem da će ovaj događaj omogućiti građanima Srbije da se bolje upoznaju sa tradicionalnom kulturom, ali i savremenom umetnošću Alžira i još više približiti naše dve prijateljske zemlje - izjavio je tim povodom ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Bratislav Petković.
M.B.

IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE

Dani alžirske kulture održaće se prvi put u Srbiji od 28. maja do 2. juna, a manifestaciju će otvoriti Nacionalni balet te zemlje, najavljeno je u ponedeljak na konferenciji za novinare održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta.
Tom prilikom rečeno je da će Nacionalni balet Alžira na Velikoj sceni odigrati predstavu "Putovanje", koja prikazuje tradicionalne igre Alžira.
U biografiji ove ugledne alžirske institucije kulture zabeleženo je da je Nacionalni balet Alžira osnovan 1967. godine sa prevashodnim zadatkom očuvanja i vrednovanja izvornih narodnih igara.
Otvoren je i za tekovine svetske baštine, te u svom sastavu ima i ansambl savremenog i modernog plesa. Uigranošću i kvalitetom predstava, zauzeo je značajno mesto u zemlji i u inostranstvu, a plesači su često nagrađivani u Alžiru i na međunarodnim festivalima igre.
Pored Nacionalnog baleta Alžira publika u Beogradu u UK "Palilula" kao i ona u Novom Pazaru i Vršcu upoznaće članove Kulturno umetničkog društva "El Dženadija" koje od osnivanja 1985.godine neguje klasičnu alžirsku muziku.
Orkestar je sastavljen od mladih muzičara, studenata završnih godina fakulteta koji sviraju tradicionalne instrumente kao što su lutra, mandolina, kouitra.
Na svim koncertima u Srbiji članovi ovog društva deliće scenu sa grupom "Kameleon" koja izvodi savremenu muziku, neguje moderan izraz zasnovan na muzičkom bogatstvu Alžira koje kombinuje sa različitim muzičkim žanrovima iz drugih kultura.
U Narodnoj biblioteci Srbije do 12.juna biće otvorena izložba alžirskih knjiga i fotografija koje će predstaviti kulturnu baštinu i umetnost Alžira. Izložba je ostvarena u saradnji Nacionalne biblioteke Alžira i Nacionalnog muzeja moderne i savremene umetnosti Alžira. Više od 300 knjiga na francuskom, engleskom i arapskom ostaće nakon izložbe u trajnom vlasništvu NBS.
Pored knjiga na izložbi u NBS biće predstavljeni radovi 30 poznatih alžirskih fotografa o lepotama alžirskih pejzaža, umetnosti i iz svakodnevnog života.
U sredu 29. maja biće otvorena i izložba u Etnografskom muzeju gde će Nacionalni muzej narodne umetnosti i običaja iz Alžira prirediti izložbu predmeta iz 18 veka koji svedoče o kulturi i tradiciji Alžira.
Prvi Dani kulture Alžira održavaju se do 2.juna u Beogradu, Novom Pazaru i Vršcu na osnovu potpisanog Programa saradnje u oblasti kulture između vlada Alžira i Srbije, a u nameri da se unapredi saradnja u oblasti kulture i umetnosti.