Vesti

POZORIŠNA TRUPA “URA“ 28. MAJA GOSTUJE NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“ SA PREDSTAVOM „DAR“

18 maj 2015

Pozorišna trupa “Ura“ gostovaće u četvrtak 28. maja na Sceni "Raša Plaović" (20,30) sa dramom „Dar“ koja predstavlja deo šireg društveno-angažovanog projekta koji ima za cilj upoznavanje javnosti sa autizmom i problemima sa kojima se suočavaju oni koji se nalaze u tom stanju.
Tekst za predstavu, premijerno izvedenu 10. decembra prošle godine u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić” povodom Dana ljudskih prava, napisala je glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Milena Đorđević, a inscenaciju je uradio njen suprug i kolega, takođe glumac Narodnog pozorišta, Miloš Đorđević, kojem je ovo režiserski prvenac.
Komad ''Dar'' prikazuje dečaka Kostu i njegovu porodicu od njegovog rođenja do puberteta. On je poseban i drugačiji. Kosta ima dar. Naučiće svoju porodicu da ponovo voli, okupiće ih i vratiti pravim vrednostima, a sve nas podsetiti na smisao našeg postojanja na svetu. Kroz predstavu na nesvakidašnji, duhovit i dirljiv način publika će moći da podseti sebe da treba malo usporiti u životu i gledati u one do kojih nam je stalo, da je trenutak taj koji čini život lepšim i da ga ne treba propuštati.
U ovoj nesvakidašnjoj priči o ljubavi, različitostima i prihvatanju sebe i drugih igraju Stojan Đorđević, Milena Đorđević, Milan Kovačević, Boba Latinović, Maja Ranđić i Zorana Bećić.
Jasmina Urošević je producent, kostime je kreirala Vanja Popović, a grafički dizajn uradila je Andrea Sunturlić.
Ovaj komad dobio je i punu podršku Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda jer na umetnički relevantan način skreće pažnju javnosti na osobe sa autizmom i ukazuje na to da oni primaju i pružaju ljubav onako kako to svi činimo.
- Budući da je predstava edukativna i na umetnički način pokazuje da različitost ima svoje prednosti, smatramo da treba da je vidi što veći broj dece i učenika. Poruku da svako ima pravo da bude poseban, ali i da smo svi jednaki i da imamo ista prava i potrebe, najmlađi posebno dobro usvajaju u dramskoj formi, pa Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu podržava njeno izvođenje za učenike osnovnih i srednjih škola Beograda. Ova predstava je i primer dobre prakse inkluzije u kulturi i društvene angažovanosti. Posebno je značajno što se posle svakog izvođenja organizuje interaktivna tribina, na kojoj mladi ljudi o ovoj temi mogu da razgovaraju sa stručnjacima i glumcima predstave „Dar” – navedeno je, između ostalog, u pismu koje je sekretar Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda Snežana Đurić uputila Mileni Đorđević.
M.B.